• 21-01-2022
  • 3 dak
  • 2102
  • 0

Yaprak Yay Süspansiyon Nedir? Yaprak Yay (Makas) Arıza Belirtileri Nelerdir?

Yaprak yay süspansiyon nedir? Yaprak yay arıza belirtileri nelerdir? Yaprak yayların görevi nedir?

Yaprak Yay Süspansiyon Nedir?

Günümüzde kullanılan birçok farklı tipte süspansiyon tasarımı vardır ve bunlardan biri yaprak yay süspansiyon sistemidir. Yaprak yaylı süspansiyonlar tipik olarak hafif ticari araçlarda (yani pikaplar, kamyonetler vb.), SUV'larda ve bazı eski arkadan çekişli araçlarda bulunur. Ön aksa sahip bazı dört tekerlekten çekişli araçların ön süspansiyonunda da yaprak yaylar kullanılmaktadır.

Yaprak yaylar, at arabalarından günümüze kadar uzanan en eski araç süspansiyon türüdür. Bu süspansiyonlar, yaprak yay veya makas olarak adlandırılan bir veya daha fazla katmanlı çelik (veya fiberglas takviyeli plastik) şeridi içerir. Yaprakların arasında kauçuk veya plastik yalıtkanlar bulunur. Süspansiyonun her iki tarafında bir yaprak yay vardır. Yaprak yayın iki ucunda, içinde bir burç bulunan bir delik bulunur. Yayı araca takmak için bu deliklerden civatalar geçirilir.

Tipik olarak, yaprak yayın her iki ucu doğrudan şasi üzerindeki bir askıya bağlanır. Bir merkez cıvata, yaprakları bir arada tutar ve bir dizi u-cıvata ve beraberindeki donanım, yaprak yayı aracın aks muhafazasına bağlar. Kelepçe, araç tümseklerin üzerinden geçerken yayın hafifçe hareket etmesini sağlar.

Bir kamyonetiniz veya SUV'unuz varsa, süspansiyonunuzdan çok şey bekleyebilirsiniz. Ağır yükleri her gün taşımanıza ve çekmenize yardımcı olan en önemli bileşenlerden biri, aracınızın süspansiyon sistemini desteklemek için tasarlanmış yaprak yaylardır.

Yaprak yay süspansiyon nedir?

Yaprak Yay Arıza Belirtileri Nelerdir?

Yaprak yaylar aracın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da bu kural her zaman geçerli olmaz. Yaylar genellikle pas ve korozyon nedeniyle zamanından önce bozulur. Aracın aşırı yüklenmesi veya düzenli olarak ağır yüklerin taşınması da yaprak yayları zorlayarak normalden daha erken arızalanmasına neden olabilir. Ayrıca, tuz ve çeşitli kimyasal elementlere maruz kalan burçlar zamanla çürüyebilir veya diğer hasarlara maruz kalabilir. Aracınızı güvende tutmak için hasarlı yaprak yayları hemen değiştirmelisiniz. Yayların ömrünü uzatmak istiyorsanız, özellikle kış aylarında parçaları mümkün olduğunca sık yıkamanız ve aracınızı aşırı yüklerle zorlamamanız gerekir.

Süspansiyon sisteminde meydana gelen birçok arıza, yaprak yay arızası ile aynı semptomları gösterebilir. Bu nedenle, herhangi bir onarım yapmadan önce kapsamlı bir inceleme yapmanız gerekir. Arızalı bir yaprak yayın en yaygın belirtileri şunlardır:

  • - Arızalı bir yaprak yay ile ilgili en belirgin semptom, alt takımdan gelen anormal seslerdir. Yaydaki soruna bağlı olarak, bir gıcırtı veya tıkırtı sesi duyabilirsiniz. Sorun, genellikle kasislerden ve çukurlardan geçerken daha çok belirginleşir. Bu arızanın en yaygın sebebi, yaylardaki civataların gevşemesinden kaynaklanmaktadır.
  • - Aşınan arka yaprak yaylar, süspansiyonun gözle görülür şekilde sarkmasına neden olur. Aracın bir yanı veya her iki tarafı normalden daha basık görülebilir. Aracın altı, özellikle kasislerden geçerken yere çarpabilir.
  • - Arızalı yaprak yaylar arka aks muhafazasının konumlarını değiştirerek aracın yanlamasına gitmesine neden olabilir. Tekerlek hizaları bozulabilir ve aracın merkez açısı değişebilir. Araca arkadan baktığınızda, ön lastikler düz bir konumdayken arka lastikler yana doğru hareket ediyormuş gibi görünecektir. Bir başka deyişle, aracın önü başka yere arkası başka yere bakar. Bu durum, aracın sürüş performansını ve yol tutuşunu etkiler ve direksiyonu kontrol etmek için gerekenden çok daha fazla efor sarfedersiniz.
  • - Yaprak yaylar kavisli bir yapıda tasarlanmıştır. Ancak yaylar direncini yitirdiğinde, aşındığında veya çatladığında bu eğrilik kaybolur ve tamamen düz bir hale gelebilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.