• 02-02-2022
  • 9 dak
  • 3292
  • 0

Akü Sıcaklık Sensörü Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Akü sıcaklık sensörü nedir? Akü sıcaklık sensörü arıza belirtileri nelerdir? Akü ideal çalışma sıcaklığı nedir?

Akü Sıcaklık Sensörü Nedir?

Günümüz modern araçları çok sayıda sensör ile donatılmıştır. Bazı sensörler diğerlerinden daha büyük bir amaca hizmet etse de, tüm sensörlerin temel amacı veri toplamak ve bu verileri araç bilgisayarına iletmektir. Akü sıcaklık sensörü de bu önemli sensörlerden biridir. Bu sensör, akü izleme sensörü, elektronik akü sensörü (EBS) veya akıllı akü sensörü (IBS) olarak da adlandırılır.

Akü sıcaklık sensörü, tipik olarak bir termistördür. Genellikle negatif pil terminalinde bulunan iki kablodan oluşur. Ortam sıcaklığına dayalı olarak aküye giden ve aküden gelen direnci ölçer. Sıcaklık değiştikçe, direnç voltajla birlikte değişir.

Bu bilgiler daha sonra araç bilgisayarına (PCM) aktarılır. PCM, akünün voltajını, şarj durumunu ve sıcaklığını izleyebilir. PCM, daha iyi yakıt verimliliği ve daha uzun akü ömrü için şarj sistemi voltajını, rölanti hızını ve diğer parametreleri hassas bir şekilde ayarlamak için bu girişleri kullanır.

Asıl önemli olan şu ki, akünün ihtiyaç duyduğu ideal şarj voltajı akü sıcaklığı ile değişir. Akü sıcaklık sensörü, gerçek akü sıcaklığına dayalı olarak şarj voltajını sürekli olarak ayarlamak için gereken verileri sağlar. Şarj voltajının sıcaklık kompanzasyonu, çalışma sırasında akü sıcaklığı değiştikçe akünün yeterli şarj voltajını almasını sağlar.

Akü sıcaklık sensörünün görevi, akünün uzun ömürlü olması için gereken voltajı sağlamak olsa da, birkaç önemli görevi daha yerine getirir. Akü soğukken, PCM'ye ısıtmalı koltuklar, navigasyon, klima ve daha fazlası gibi işlevleri devre dışı bırakması için bir sinyal gönderir. Bu durumda, gösterge panelinde bir uyarı mesajı görüntülenir. PCM, aküyü şarj etmek için alternatörü kullanacak ve herşey normale döndüğünde, tüm aksesuarlar yeniden sürücünün kullanımına açılacaktır.

Akü sensörünün işlevi, özellikle Start-Stop özelliğine sahip araçlarda önemlidir, çünkü akü yönetim sistemi, akünün aracı yeniden çalıştırmak için yeterli şarja sahip olduğunu doğrulamalıdır. Akünün şarjı düşükse, Start-Stop özelliği devre dışı bırakılır. Bu araçlarda şarj sistemi akımı genellikle daha yüksektir. Bu nedenle bazı araçlarda sensör bağlantısı kesilmiş veya akü değiştirilmişse, PCM akü parametrelerini yeniden öğrenene kadar Start-Stop özelliği bir süre çalışmayabilir.

Tüm bunlara ek olarak, akü sıcaklık sensörü sayesinde alternatör çok daha verimli bir şekilde kontrol edilir. Bu da aracın motoruna binen yükü azaltarak, hem yakıt tasarrufu sağlar hem de emisyon değerlerini azaltır.

Tüm sensörlerde olduğu gibi, akü sıcaklık sensörü de zamanla aşınır, yıpranır ve hasar görür. Çoğu durumda sensör, korozyon, kir ve akü asidinin sensöre girmesi nedeniyle arızalanır. Akü sensörü hassas bir bileşendir ve akünün bakımı veya çıkarılması sırasında da zarar görebilir. Bazı durumlarda, aküyü sökmek ve sensör ile birlikte elektrik konnektörünü temizlemek arızayı çözebilir. Diğer durumlarda bu bileşenin değiştirilmesi gerekir.

Akü sıcaklık sensörü ile ilgili ortaya çıkan arıza kodları şunlardır:

  • - P0514 Akü Sıcaklık Sensörü Devresi Menzil / Performans
  • - P0515 Akü Sıcaklık Sensörü Devresi Arızası
  • - P0516 Akü Sıcaklık Sensörü Devresi Düşük
  • - P0517 Akü Sıcaklık Sensörü Devresi Yüksek

 

Akü İdeal Çalışma Sıcaklığı Nedir?

Basit bir ifadeyle, akü bir enerji deposudur. Kimyasallar içerir ve akım, bu kimyasallar arasında meydana gelen reaksiyonların bir sonucudur. Tüm kimyasal reaksiyonlarda olduğu gibi, sıcaklık arttıkça reaksiyonun hızı da artar. Kimyasal reaksiyonun bu artan hızı, akü performansını bir noktaya kadar iyileştirebilir. Sıcaklık çok yükselirse, kimyasallarda (elektrolitlerde) kalıcı hasar meydana gelebilir ve akünün ömrü ve şarj döngüsü sayısı kısalabilir. En kötü durum, termal kaçak oluşmasıdır.

Düşük sıcaklıklarda akünün kimyasal reaksiyonları yavaşlar. Akünün iç direnci artar ve yüksek akım üretme kapasitesi azalır. Bu, soğuk günlerde bir araba aküsünün motoru etkili bir şekilde çalıştırmaya yetecek kadar akım üretmeyeceği anlamına gelir. Aşırı düşük sıcaklıklarda, akünün içindeki elektrolitler donarak akünün tamamen çalışmamasına neden olabilir.

Aküyü verimli ve güvenli bir şekilde şarj etmek için şarj voltajı doğru bir şekilde kontrol edilmelidir. İdeal şarj voltajı sıcaklığa göre değişir. Şarj sisteminde akü sıcaklık sensörünün kullanılması, doğru zamanlarda uygun şarj voltajının verilmesini sağlar.

Akü soğukken, şarj voltajı düşük olursa akünün yetersiz şarj olmasına neden olur. Kurşun asitli akülerde yetersiz şarj, sülfatlaşma nedeniyle hasara neden olur. Akü sıcakken, şarj voltajının yüksek olması ise akünün içindeki pozitif plakanın bozulmasına neden olur. Bu koşulların her ikisi de akü ömrünün kısalmasına ve performansın düşmesine neden olur.

 

Akü Sıcaklık Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir?

Akü sıcaklık sensörü, aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır, ancak döküntü veya kirlilik bu bileşenin bozulmasına veya zamanından önce yıpranmasına neden olur. Akü sıcaklık sensörü hasar görmüş veya arızalanmışsa, araç tipik olarak sürücüyü bir sorun olduğu konusunda uyaran birkaç genel uyarı işareti veya belirtisi gösterir. Hasarlı bir akü sensörünün yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır:

Motor Devri (RPM) Dalgalanmaları

Çoğu zaman, araç çalıştırıldıktan sonra akünün motorun çalışması üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Alternatörden veya voltaj regülatöründen diğer bileşenlere güç sağlanır. Ancak akü sıcaklık sensörü arızalanırsa ateşleme sistemine giden elektrik akışında kesintiye neden olabilir. Bu da, motor rölantisinde dalgalanmalara sebep olabilir.

Düşük Akü Voltajı

Arızalı akü sensörü, akü sıcaklığını doğru şekilde okuyamaz ve araç bilgisayarına yanlış bilgi göndererek akü şarjının yetersiz kalmasına neden olabilir. Akü düzgün şarj edilmezse yavaş yavaş boşalabilir, bu da aracı çalıştırmak için yeterli gücün olmadığı ve elektrikli aksesuarları çalıştıramayacağınız anlamına gelir.

Motor Arıza Lambasının Yanması

Araç bilgisayarı arıza kodlarını ayarlarsa motor arıza ışığıda yanacaktır. Bazı durumlarda, gösterge panelindeki akü uyarı ışığı da tetiklenir. Akü ışığı, tipik olarak şarj sistemi ile ilgili bir arıza olduğunu gösterir.

 

Akü Sıcaklık Sensörü Konumu

Akü sıcaklık sensörü, genellikle akünün negatif terminaline, kelepçenin hemen yanına monte edilir ve topraklama için araç gövdesine bağlanır. Ancak, aracın modeline göre sensörün konumu değişebilir. Bazı araçlarda, akünün pozitif terminalinde, bazılarında ise her iki terminalde akü sensörü bulunabilir. Bazı araç modellerinde ise doğrudan akünün altına yerleştirilmiştir. Bunun nedeni, merkez noktaya ve akünün dibine doğru ısının daha fazla olmasıdır. Sonuç olarak, her zaman akünün etrafında bir noktada olacağı için kolayca bulunabilir.

Akü sıcaklık sensörü, modern araçların elektrik sisteminin önemli bir parçasıdır ve bir aracın şarj sisteminde etkili rol oynarlar. Bu nedenle, sensörü sökmek veya iptal etmek uygun bir çözüm değildir.

Sensörü değiştirmek için akünün her iki terminalini de sökmeniz gerekir. Ardından, sensörünü fişini çekebilir ve civatasını söktükten sonra yeni sensörünüzü takabilirsiniz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.