• 19-11-2015
  • 14939
  • 0
Muhtar Muhterem Yardım İstiyor!

Opel Astra H Classic LPG Montaj Önerisi

  • Denizli
  • 2013 Opel Astra H Kasa A16XER

1. Araç motoru A16XER kodlu. Subap erime sorunu yaşanır mı?

2. Hangi marka LPG önerirsiniz?

3. Yılda yaklaşık 15.000 km yaparım.

4. Yağlamalı sistem tüm markalarda bulunur mu?

5. Montajı yapacak firmanın ehil olduğunu nasıl anlarız veya nereden bu bilgiyi alabilirim?

Uzman Görüşü

Sayın Muhtar Muhterem,

A16XER kodlu motorlarda LPG'de subap erimesi bilinen en kronik sorundur. Euro V standartlarında üretilen motorların genelinde magnezyum alaşım supaplar ve bazı kompenantlar kullanılmaktadır. LPG'nin yüksek derecedeki yanma ısısı uzun vadede supap erimesine yol açmaktadır. LPG takılmamış olsa dahi kullanıma bağlı her 80-100.000 km de aracın supapları deformasyona uğramakta ve değiştirilmektedir. LPG bu süreci hızlandırmaktadır. LPG'de iken sıkıştırmaya bağlı 20 bin km. de supapları eriyen örnekleri olduğu gibi 40-50 bin km. dayanan araçlarda vardır. Supap yağlama sistemi taktırsanız dahi sorunun oluşumunu biraz daha geciktirmekte fakat engel olamamaktadır.

Konuya sadece supap erimesi olarak bakmamakta fayda var. Supaplar erirse ileride değiştirir, geçerim demek yanlış bir kanıdır. Motora, pistonlara vereceği diğer zararları ve yapılacak masrafları da hesaba katmak gerekir. Tüm risklere rağmen LPG dönüşümüne karar veren bazı kullanıcılar aracın orijinal supaplarını çelik supaplar ile değiştirerek önlemler almaktadır. Buna şöyle bir benzetme getirebiliriz. Her parçası yüksek performans sergileyen, birbiri ile uyumlu donanıma sahip bir bilgisayarın mevcut ram belleğini sökün, yerine düşük kapasitede 512 mb ram bellek takın. Bu aracı tasarlayan mühendisler çelik supap takmayı akıl edememiş mi de tutmuş yerine aracın tüketim ve emisyon değerlerini azaltan, performansını yükselten, daha hafif ve ileri teknolojideki bir malzemeyi kullanarak magnezyum supap takmış. 

Özetle aracın yaşayacağı en kronik sorun budur. Bunun dışında aracın tasarrufunda, performansında, gidişinde, sürüşünde bir sorun yaşamazsınız. Montaj yaptırmaya karar verirseniz önerimiz iyi bir kalibrasyon yaptırmanız ve aracı fazla sıkıştırmadan düşük devirlerde kullanmanız yönündedir. Yağlama sistemi taktırmanız da ufakta olsa fayda sağlayacaktır.

Landirenzo uzun bir süre Opel'in sıfır kilometre araçlarına garantili montaj uygulamasında bulundu. Anlaşması halen devam ediyormu bilmiyorum ama A16XER motor kodlu araçlara yapılan montajları bu sorunlardan dolayı garanti kapsamından çıkardı. Opel araçlardaki deneyim ve tecrübelerinden dolayı tercih edebilir ve danışabilirsiniz.

Bütçeniz uygun gelirse elbetteki Valve care sistemi ile birlikte Prins iyi bir seçenektir.

Supap yağlama sistemleri elektronik ve manuel yağlama olarak 2 çeşittir. Prins'ın elektronik Valve care sistemi sadece kendi sistemi ile senkronize çalışır. İçerisindeki koruyucu yağ bittiği taktirde yeniden doldurana kadar sistem kendini korumaya alarak benzinde çalışır.

Bir başka elektronik sistem ise Tunalı Motorlu Araçlar'ın taktığı EVC subap yağlama sistemidir. Tüm sistemlere montajı yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için servis müdürü Veli beyle görüşebilirsiniz.

Elektronik sistemler belli aralıklarla doğru oranda sıvıyı supaplara gönderir. Manuel olanların ise sıvı gönderimi, üzerindeki vidanın elle ayarlanması sayesinde kontrolsüz olarak yapılır. Manuel sistemler ucuz ve tüm LPG sistemlerine montajı yapılabilmektedir.

Montaj yapacak firmanın işinin ehli olduğunu anlama konusuna gelince... Merdiven altı diye tabir edilen, bayiliği, mühendisi olmayan, oradan kiti alan, başka yerden projeyi onaylatan firmalardan uzak durunuz. Kurumsal yapısı olmasına ve mutlaka ustasının başında duran ve kontrol eden bir makine mühendisi olmasına dikkat ediniz. Montaj yapan ustalar ve makine mühendisleri, distribütör firmalarda taktıkları markaların eğitimini ve sertifikasını alır. Konu ile ilgili firma yetkililerinden detaylı bilgileri alabilir, müşteri referansı isteyebilirsiniz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.