• 30-11-2017
  • 5703
  • 3
Mehmet Özerkan Yardım İstiyor!

Triger Değişince V Kayışı da Değişir mi?

  • malatya
  • 2006 Opel Zafira 1.9 cdti

Merhaba,

İkinci el aldığım aracı aks sorunu nedeniyle yetkili servise götürdüm, aksın değişmesini ayrıca genel bir kontrol yapılarak bana bildirilmesini söyledim. Bunun üzerine servis tarafından turbo hortumu, külbüratör kapak contası vs parçaların değişmesi gerektiğini, enjektör ve pompa bakımının yapılması gerektiğini söylediler ve kabul ettim. Triger setinin kontrol edilmesini istedim. Net bişey söyleyemedikleri için, işi sağlama almak amacıyla değişimini istedim ve o da set olarak değişti. Aracı teslim aldığımın 20. günü (ki maksimum 1000 km yapmışımdır) V kayışının kopup trigerin arasına girmesi neticesi sente atlaması nedeniyle motor büyük hasar aldı. Ben V kayışının varlığından dahi bihaber iken, bu parça ile ilgili bana herhangi bir değişim önerisinde dahi bulunulmadı Bu olayda sizce servisin sorumluluğu nedir? Trigeri değiştirdiklerinde V kayışını da değiştirmeliler miydi ? Cevap verirseniz sevinirim.

Mail adresim : ozerkanmehmet@gmail.com

Telefonum : 0544 435 44 44

İyi çalışmalar dilerim

Uzman Görüşü

Merhaba,

Öncelikle başınıza gelen talihsiz durumdan ötürü geçmiş olsun. Araç bakımlarını ve arızalarını işini bilen, uzman kişilere yaptırmakta fayda vardır. Siz, içinizin rahat etmesi açısından aracınızın bakımı ve kontrolleri için gereken özeni göstermişsiniz. Yetkili servise gitmiş, gerekli kontrollerin yapılmasını, eksik ve hatalı parçaların değişimini talep etmişsiniz. Ancak, yetkili servis dahi olsa işini yapan herkes yeterince uzman olmayabiliyor. Bir çok servis askerden yeni gelmiş, henüz 20-25 yaşlarında gençleri işe almaktadır. Oysa ki usta olabilmek için yetenek, tecrübe ve sürekli kendini yenilemek şarttır.

V kayışı dışarıdan kolaylıkla görülebilir bir konumda olduğu için yıpranma, çatlama, yırtılma, gevşeme, dişlerde yenme, vb. durumlar olduğunda mutlaka V kayış bilyası ile birlikte değiştirilmelidir. Kontrol edilmesi gereken parçaların ilk sıralarında gelir. Normal şartlarda 60 bin km. de bir değişse de 100 bin km. ye kadar kolay kolay kopmaz. Genellikle triger seti ile birlikte V kayışı da değiştirilir. Kontrolleri yapan ustanın sizi bu konuda uyarması gerekirdi.

V kayışı koptuğu zaman motora büyük zararlar verebilir. Klima motoru, şarj dinamosu, direksiyon, devirdaim pompası ve birçok donanım bu kayışa bağlıdır. Koptuğu zaman akü şarj olmaz, direksiyon sertleşir ve devirdaim pompası çalışmaz. Motorun harareti yükselir ve conta yanmasına sebep olabilir. Normal şartlarda V kayışı kopması trigere zarar vermez fakat sizin bahtınıza herşey ters gitmiş.

Triger kayışı kopmasında ise durum daha vahimdir. Hiçbir işaret vermeden kopan triger kayışı motoru iptal ederek, büyük masraflara yol açar. Motor kullanılmaz hale gelir ve tek çaresi rektefiye edilmesidir. Teknoloji her ne kadar ilerlese de, triger kayışının durumunu gösteren bir uyarı sistemi bulunmamaktadır.

Tüm araçların düzenli kontrollere ve bakıma ihtiyacı vardır. Kontrol altında tutulabilmesi içinde sürekli servis denetiminde veya kullanıcı denetiminde olmalıdır. Her parçanın belli bir ömrü ve değişim süresi olduğu için değişen parçalar düzenli kayıt altına alınmalıdır. Yeni bir araç alındığında kullanım kitabı birlikte verilir. Bu kitapta aracın donanımları ve bakımları hakkında genel bilgiler vardır. Araç kullanıcısı tüm bu yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur. Siz, ustaya "ne gerekiyorsa yapın" deseniz bile sorumluluğu üstünüzden atmak için kafi değildir. Fakat aldığınız ikinci el araç hakkında detaylı bilgi sahibi olsaydınız, araca müdahale açısından durum farklı olabilirdi. Bu durum da ancak, aracın sürekli yetkili servis kontrolü altında tutulması ile sağlanabilir. Özetle, yaşadığınız durumla ilgili haklı dahi olsanız yasal yollardan bir geri dönüş sağlayabileceğinizi sanmıyorum. Muhtemelen siz ihmalkârlıkla suçlanacaksınız. Yine de durumu bir hukuk danışmanına sormanızda fayda var.

Neden yetkili servislere gitmediğimize dair bugün yaşadığım bir durumu anlatayım.

Maalesef ülkemizde yetkili servis fiyatları aşırı yüksek durumdadır. Örneğin; 2013 model Renault Clio IV aracımın periyodik bakımı için bugün yetkili servisten 510 TL fiyat aldım. Değişecek parçalar hava, yağ, polen filtresi ve 4 Lt. Elf yağ. Fiyat aşırı yüksek gelince tüm orijinal parçaları ve yağı (ek olarak balata spreyi) dışarıdan 135 TL'ye aldım ve tanıdığım, ustalığına güvendiğim bir özel servise gittim. Filtreler ve yağ değişimi ile birlikte balatalar, bujiler, antifiriz ve tüm gerekli kontrolleri de yaptırdım. İşçilik için ise 50 TL ödedim. Yetkili servisin 510 TL dediği bakım fiyatı 185 TL'ye halloldu. Eğer fiyatlar makul düzeyde olsaydı herkes araç bakımlarını ve arızalarını yetkili servislerde yaptırırdı. Bu duruma bir çözüm şart!

3 Yorum

Avatar
Mehmet Özerkan
15-07-2018 | Malatya

Ahmet Sa; dava henüz sonuçlanmadı. Yargılama aşamasında bir bilirkişi raporu alındı ve haklı bulunduk. Karşı taraf rapora itiraz edince, bu defa 3'lü bilirkişi heyetine gitti dosya (üçü de makine mühendisi). Yine lehimize rapor düzenlendi. Dün yapılan duruşmada yine karşı tarafın davayı uzatmaya yönelik itirazı üzerine yeniden bilirkişiye gönderilmesine karar verildi ve duruşma 27 eylüle ertelendi. Bakalım nolacak :)

Avatar
Ahmet Sa
04-07-2018 | Adana

Konuya benzer bir durumum söz konusu davanız sonuçlandı mı acaba?

Avatar
Mehmet Özerkan
01-03-2018 | Malatya

Sabırla mesajımı okuyup cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Aracın motorunu özel serviste komple yaptırdım. Servis halen hatasını kabul etmedi lakin şu anda Tüketici Mahkemesi'nde devam ediyor. Yapılan bilirkişi incelemesinde (yüksek makina müh.) servisin kusurlu olduğu belirtildi. Dava sonucunu beklemekteyiz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.