• 17-01-2016
  • 5147
  • 0
Hüseyin Yardım İstiyor!

Tiguan CAXA Motora Hangi LPG Montajı Uygundur?

  • Denizli
  • 2013 Volkswagen Tiguan CAXA

2013 Tiguan CAXA motor modeli aracıma hangi tür LPG kitini taktırmalıyım? Her kiti soruyorum iyi deniyor. Bazı kişiler kitlerin hepsi aynı, yazılımı aynı firmaya ait, sadece markaya para veriyorsunuz diyor. Ama en iyisi hangisidir?

Uzman Görüşü

Sayın Hüseyin bey,

Piyasada ki kitlerin hepsi aynı amaç için geliştirilmiş, sistem ekipmanları ve tasarruf oranları hemen hemen aynıdır. Daha pahalı kit daha fazla tasarruf demek değildir. Sadece kullanılan parçaların bazı teknik değerleri ve kalitesi farklıdır. Yani "A" kiti 10.000 km. de arıza yapmaya başlıyorsa "B" kiti 25.000 "C" kiti 40.000 km. de arıza yapmaya başlar. Örneğin birinin enjektörü 200.000 defa açılıp kapanma ömrüne sahipken diğerinin ömrü 400-500 bin defadır. Bazı markaların tüm parçaları ECE R 67-01 normlarına uygun üretilmekte ve araca zarar vermediğine, birebir benzin emisyon değerlerini yakaladığına dair R-115 kalite sertifikasına sahiptir. Motor bölümündeki tüm bağlantıların su, yağ, vb. dış etkenlerden etkilenmediğine dair IP-54 sınıfı koruma belgesi mevcuttur. Her marka ve model araca göre ayrı ayrı yapılmak zorunda olan bu testler ciddi paralara neden olur. Bu da ister istemez kitin fiyatına yansır.

Aradaki kalite ve fiyat farkını tüm elektronik ve mekanik sistemlerdeki ucuz ve pahalı yedek parçalar gibi düşünebilirsiniz. Bu yüzden aynı araca takılan ithal kitler arasında 1.000 TL gibi bir fark oluşabiliyor. Atiker, AKL, Aldesa, Wentgas, vb. yerli kitlerin ucuz olmasının sebebi ise ülkemizde üretilmesinden ve yol, gümrük, vs. gibi masraflarının olmamasından kaynaklanmaktadır. Eğer bu kitleri de ithal etmiş olsaydık İtalyan kitler diye tabir ettiğimiz BRC, Zavoli, Landirenzo, Landi, Tartarini, vb. markalarla hemen hemen aynı fiyatlara takılırdı. Bunu özellikle belirtmemin nedeni yerli kitler ucuz diye asla kalitesiz olarak değerlendirilmemelidir.

Birçok markanın ECU yazılımı ve bazı elektronik parçaları dış tedarikçi olarak hizmet veren İtalyan AEB firması tarafından yapılmaktadır. Her markanın kendisine ait bir ECU'su, bağlantı için program kablosu ve ECU özelliklerine uygun yazılımı vardır. Yani yazılımları aynı firma tarafından geliştirilse de birbirine uyumlu değildir. Eğer parçası aynı, yazılımı aynı olsaydı Prins marka kit takılı bir aracın ECU'su bozulduğunda yerine yedek parçası ucuz olan Atiker takılırdı.

1.4 CAX(A) TSI motorlar için Zavoli, Lovato, Landirenzo ve Prins VSI 2.0 direkt enjeksiyon kitlerin montajı yapılabilmektedir. Diğer markaların bu araca montajı var mı açıkçası bilmiyorum. Bu markaların hepsinin ülkemizde yaygın servis ağı ve takılan sistemin 2 yıl garantisi vardır.

  • Zavoli - 3100 TL
  • Lovato - 2700 TL
  • Landirenzo - 3150 TL
  • Prins - 4000 TL

Montaj bayisini doğru seçtiğiniz taktirde bu markaların hiçbirinde sorun yaşamazsınız.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.