Yedek Lastikler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yedek lastik (Stepne) hakkında bilmeniz gerekenler. Yedek lastik çeşitleri nelerdir? Yedek lastiklerin kullanım koşulları nelerdir?
Son zamanlarda, bazı araba üreticileri arabanızdaki dört tekere tam uyumlu yedek lastiğe yer vermiyor. Çünkü araçların bagajları yedek bir lastik taşıyacak kadar geniş değil. Bu nedenle genellikle "donuts" olarak adlandırılan ince ve geçici lastikler daha yaygın kullanılıyor. Acil durumlarda aracınızda neler bulunduğunu bilmeniz önemlidir. Yedek lastiğinizin de bakımlarını düzenli olarak yapmanız gerekmektedir.
Kompakt Geçici Yedek Lastikler
Kompakt bir stepne veya “donut” en sık görülen yedek lastik tipidir. Yeni araçlarda daha sık görülür. Şişirilmiş olarak bagajın tabanında bulunan bu lastikler daha küçük ebatlardadır. Tam ebat uyumlu yedek lastik kadar depolama alanı gerektirmezler. Kompakt yedek lastikler, aracınızın özelliklerine uygundur ancak hafif olduklarından ve kısa sırt derinliğine sahip olduklarından sadece geçici acil durumlarda kullanılır.
Sürüş Mesafesi ve Hız Sınırlamaları
Aracınızdaki normal lastiği kompakt bir yedek lastikle değiştirdiyseniz, 80 kilometreden daha uzağa gitmemeye çalışın. Aracınızı maksimum 80 km. hız ile sürmelisiniz. Daha hızlı sürmek ve daha uzak mesafelere gitmek kompakt lastiğin üzerine baskı uygulayarak, patlamasına ya da hasar görmesine neden olabilir.
Sürüş Kontrol Sorunları
Küçük tasarımları nedeniyle, kompakt yedekler ABS ve çekiş kontrolleri gibi sürücü özelliklerini devre dışı bırakır. Hatta hız göstergesi gibi bazı araç özelliklerinin çalışmasını etkileyebilir. Dar lastikler, çekiş miktarını azaltır. Ani frenlerden, hızlanmalardan ve manevralardan kaçınmanız gerekir. Bir römork çekiyorsanız kompakt yedek lastikler aynı yükü taşıyamayacağından bu iş için uygun değildir. Uzun süreli kullanımlarda diferansiyel arızası gibi mekanik sorunlara yol açabilirler.
Kompakt bir yedek lastik 4.1 bar (60 psi) basınca kadar şişirilmelidir. Bu basıncın altında ise lastiğinize hava pompalayın. Acil durumlar için, küçük bir şişirme cihazını bagajınızda taşımayı düşünün. Herhangi bir lastik için normal kullanım ömrünün altı yıl olduğunu ve bu süreden sonra tipine veya aşınmasına bakılmaksızın yeni bir yedek lastikle değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.
Tam Ebat Uyumlu Yedek Lastik
Aracınızda kapladığı alan miktarı nedeniyle "tam ebat uyumlu" yedek lastikleri artık otomobil üreticileri tercih etmiyor. Eğer böyle bir imkanınız varsa aracınızdaki kompakt lastik yerine tam ebat uyumlu bir lastik taşımanız daha akıllı bir seçenek olacaktır. Yedek olarak tam ebat uyumlu bir lastik kullanıyorsanız, aracınızın lastik rotasyonuna dâhil etmeyi unutmayın. Geçici lastiklerin aksine, tam ebat yeni bir lastik almak için tamirhaneye gitmenize gerek yoktur.
Tam Ebat Uyumlu Olmayan Yedek Lastik
Tam boyutta olsa da elinizdekilerden farklı ebatlardaki lastiktir. Bunlardan birine sahipseniz, aracınızın lastik rotasyonuna dâhil etmemelisiniz. Yine de bu lastik türünü kompakt lastiklerden daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Tam Ebat Geçici Yedek Lastik
Tpkı kompakt yedek lastikler gibi geçici bir süre kullanılır. Kısa sırt derinliğine sahip hafif lastiktir. Aracınızın lastik ebadı özelliklerine uyarlar. ABS ve çekiş kontrollerini etkilemezler. Aracınıza fazla yük bindirilmiş olmaz. Bununla birlikte diğer lastiklerden daha hafif oldukları için sadece acil durumlarda kullanılmaları gerekir.
Katlanır Geçici Yedek Lastik
Bu lastikler havası alınarak katlanabilir yapıdadır. Diğer lastiklerle kıyaslandığında en az yeri kaplarlar. Aracınızda mutlaka bir pompa bulunması gerekir. Şişirilmesi gerektiğinden kullanması biraz zor olabilir. Kısıtlı kullanım içindir. Saatte 80 km. maksimum hız önerilir.
Acil durumlarda kullanmak için aracınızdaki eksikleri kontrol etmek iyi bir fikirdir. Aracınızın sıfır olması onun eksiksiz olacağı anlamına gelmez. 2017 model araçların %28'i yedek lastiksiz satıldı. Kriko, bijon anahtarı ve kullanıcı el kitabı da dahil olmak üzere bir lastiği değiştirmek için gerekli olan ekipmanların varlığından emin olun.