• 15-09-2018
  • 4 dak
  • 2078
  • 0

Aracınızı 8 Adımda Kışa Hazırlayın

Kışa girerken arabanın hangi bakımlarının yapılması gerekir? Kışlık araç kontrolleri nelerdir?

Aracınız ister eski ister yeni olsun kışlık bakımlarının yapılması gerekmektedir. Kar, buz ve yağmur gibi ağır kış şartlarına aracı hazırlamak sizi hem yolda kalmaktan kurtarır hem de yüksek fatıuralarla karşılaşmanızı engeller. Kışlık bakımlarını önemsemeyen araç sahipleri, 4-5 bin liraya varan faturalarla karşılaşabiliyor. Ayrıca uzmanlar, bakımı yapılmayan araçlarda performans kaybı ve yakıt tüketiminde artış gibi şikayetlerin olacağını ifade ediyor.

Aşağıda yazdığımız 8 madde kontrolü ile siz de aracınızı kolayca kışın zor şartlarına hazırlayabilirsiniz.

 

1- Sıvı Kontrolleri

Kış aylarında kontrol etmeniz gereken üç sıvı seviyesi vardır: soğutma sıvısı, yağ ve silecek sıvısı. Radyatörde doğru miktarda antifriz bulunması, soğutucunun düşük sıcaklıklarda donmasını önleyecektir. Kış aylarından önce taze yağ değişimi yapmak ve sıcaklığın donma noktasının altına düştüğü bölgelerde daha ince bir karışıma geçmek iyi bir fikirdir. Ayrıca, silecek sıvınızın soğuğa dayanabileceğinden emin olun. Ön camınızın kış şartlarında donmasını engellemek için antifiriz karışımlı bir cam silecek suyu satın alın.

 

2- Kayışlar

Motor kaputunu açarak kayışları ve hortumları kontrol etmek iyi bir fikirdir. Düşük sıcaklıklar, kayışlarınızı ve hortumlarınızı gevşetir ve motorunuzun çalışmasını zorlaştırır. Kayışlarınızda çatlak ve gevşeme varmı kontrol edin. Tüm hortumlarınızın sıkıca bağlandığından ve kelepçelerinde eksiklik olup olmadığından emin olun.

 

3- Silecek Lastikleri

Kış mevsiminde araba sürerken yolu net görmek önemlidir. Ne yazık ki buzlanma, kar, yağmur ve hatta yollardaki tuz görünürlüğü önemli ölçüde azaltabilir. Kötü görüş alanı ile başa çıkabilmek için silecek lastiklerinin görevini iyi yaptığından emin olun. Silecek lastikleri 1 yılı geçtiyse değiştirilmesi gerekiyor. Silecek lastiklerini değiştirirken, kış mevsimi için özel olarak üretilmiş olanları tercih edin.

 

4- Tekerlekler

Aşınmış lastikler ve düşük hava basıncı buzlu ve ıslak yollarda tehlike yaratır. Doğru lastik basıncı için aracınızın kullanım kılavuzunu kontrol edin. Basıncı kontrol ettikten sonra tavsiye edilen miktara şişirin. Eğer kar yağışının fazla olduğu bölgelerde yaşıyorsanız kar lastiği takmanız gerekmektedir. Bölgenizde çok fazla kar yağmasa bile lastikler aşınmışsa lastikleri değiştirmelisiniz.

 

5- Akü Kontrolü

Soğuk havalarda aracınızın çalışma zorluğu çekmesini istemiyorsanız akünüzü kontrol edin. Aküler soğuk havalardan olumsuz etkilenirler. Bu sorunu yaşamamak için, akü kabloları sağlam, kutup başlarının ise oksitlenmemiş ve temiz olması gerekmektedir. Kabloları deformasyon açısından inceleyin ve kutup başlarına sağlam bir şekilde bağlandıklarından emin olun. Aküdeki sıvı seviyesini kontrol edin ve sıvı düşükse distile su (saf su) ile doldurun. Bir güvenlik önlemi olarak, akü etrafında çalışırken motoru her zaman kapatmalısınız.

 

6- Dört Çeker Kontrolü

Kışın dört tekerden çekişe sahip olmak harikadır ancak sistem doğru çalışıyorsa. Dört tekerden çekiş, aracınızı buz ve karda yenilmez yapmaz ancak aracınızın daha iyi çekişini sağlar. Dört tekerlekten çekişinizi uzun süredir kullanmadıysanız, kontrol ettirmenizde fayda var.

 

7- Kalorifer Sistemi

Aracınızın kalorifer sistemi düzgün çalışmıyorsa, kış aylarında ısınmanız zor olabilir. Kaloriferler aynı zamanda camlardaki buzun çözülmesine yardımcı olur. Kışa girmeden önce mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.

 

8- Acil Durum Kiti

Bazen en iyi hazırlıklar bile kötü bir kış fırtınası tarafından raydan çıkarılır. Kendinizi, aniden bastıran bir kar fırtınası sonrası yollarda kalmış olarak bulabilirsiniz. Bu tip durumlara karşı aracınızda bir acil durum kiti bulundurmak hayatınızı kurtarabilir.

İyi bir acil durum kiti şunları içermelidir: el feneri, acil durum sinyalleri, kalın bir battaniye (tercihen yün), eldiven, bere, buz çözücü veya buz kazıyıcı, küçük kürek, zincir, yiyecek ve su. Zaten bir acil durum kitiniz varsa, her parçanın eksiksiz ve çalışır durumda olduğundan emin olun. Uzun ve ıssız bir yola çıkıyorsanız yiyecek ve suyunuzu aracınızdan eksik etmeyin.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.