Asla Göz Ardı Edilmemesi Gereken 5 İkaz Lambası
Sürüş esnasında bu uyarı ışıklarından biri yanarsa asla göz ardı etmeyin ve aracınızı hemen uygun bir kenara çekip stop edin.
Yağ Basıncı İkaz Lambası
Motorun güvenli çalışması için gerekli olan yağ basıncı çok düşükse yağ basıncı uyarı lambası yanar. Araç yolun kenarına çekilmeli, motor stop edilmeli ve yağ çubuğu çekilerek yağ seviyesi kontrol edilmelidir.
Olası Nedenler:
- - Düşük yağ seviyesi (aşırı yağ tüketimi veya kaçaklardan dolayı)
- - Yağ viskozitesi çok ince
- - Arızalı yağ pompası
- - Yatak boşlukları
- - Yağ müşürü arızası
Yağsız kalan bir motor aşırı ısınır, sürtünmeye neden olur ve gürültülü çalışmaya başlar. Motoru bu şekilde sürmeye devam ederseniz araç yatak sarar. Sürtünme ile birlikte krank mili, yataklar ve piston kolu bağlantısı zarar görür. Bu parçalar bir süre sonra dönemez hale gelir ve sonunda kilitlenir.
Hararet İkaz Lambası
Motorunuz aşırı ısındığında hararet lambası yanar. Hararet lambası yandığında asla sürüşe devam etmeyiniz. Bu durum piston sürtünmesi, supap kırılması, silindir contası yanması, silindir kapağında çatlak ve aşınmalar gibi oldukça pahalı motor hasarlarına neden olabilir. Aracı kenara çekin ve motoru stop edin. Kaputu açarak radyatörü ve hortumlarını olası sıvı kaçaklarına karşı kontrol edin. Soğutma sıvısı haznesindeki soğutma sıvısı seviyesini kontrol edin.
DİKKAT: Soğutma sıvısı deposunu veya radyatör kapağını, motor en az 30 dakika soğuyana kadar açmayın. Soğutma sistemi içindeki basınçtan dolayı dışarı çıkan buhar sizi yakabilir!
Soğutma sıvısı seviyesi düşükse, motor soğuduktan sonra %50/50 antifriz ve saf su karışımı ekleyin. Yanınızda antifriz yoksa geçici olarak su ilave edebilirsiniz.
Olası Nedenler:
- - Soğutma sıvısı seviyesi düşük
- - Arızalı termostat
- - Arızalı devirdaim pompası
- - Arızalı radyatör soğutma fanı
- - Tıkanmış veya kirli radyatör
- - Gevşek veya çok sıkı kayışlar
- - Egzoz kısıtlaması (tıkalı katalitik konvertör)
Aşırı ısınmış bir motoru kullanmaya devam etmek ciddi hasarlara neden olabilir. Pistonlara, segmanlara ve silindir contasına hasar verirsiniz. Motorun içindeki parçalar aşırı derecede ısındığından genleşir ve birbirlerine sürtünerek, erimeye ve kaynaşmaya başlar. Supap iticileri uzar, supaplar erir, pistonlarda ve krank milinde aşınmalar meydana gelir. Motorun aşırı ısınması motor ve silindir bloğunda muazzam bir termal stres yaratır. Blokta çatlamaya ve eğilmelere neden olabilir. Alüminyum kapaklı motorlarda bu yaygın görülen bir sorundur.
Eğer römork çekiyorsanız ve motor bu yüzden aşırı ısınıyorsa klimayı kapatmak ve aracın kaloriferini en yüksek konumda açmak motorun soğumasına yardımcı olabilir.
Şarj Sistemi İkaz Lambası
Aracınızdaki şarj voltajı düşük olduğunda gösterge panelinde akü lambası yanar. Bu lamba yandığında hemen durmak zorunda değilsiniz ancak akünün bitmesine ve motorun stop etmesine 20-30 dakikalık bir süreniz kalmış olabilir. Eğer gece sürüşü yapıyorsanız ve farlarınız açıksa bu süre daha da azdır.
Olası Nedenler:
- - V kayışı gevşemesi, kopması
- - Alternatör arızası
- - Kısa devre ve şase sorunları
- - Akü kutup başlarının gevşemesi
- - Akü kablolarında aşınma
- - Akünün ömrünü tamamlaması
Motor rölanti halinde çalışırken kaputu açın. Tahrik kayışı allternatörü döndürüyor mu gözünüzle kontrol edin. Sorun kayışta değilse şarj sisteminde ciddi bir sorun var demektir. Yakında bir tamirci aramaya başlayabilirsiniz.
Fren Uyarı Lambası
El freni tam olarak serbest bırakılmamışsa, fren hidrolik seviyesi düşükse veya aracın fren devrelerinden birinde hidrolik basınç kaybı varsa bu lamba yanar. Fren hidroliğinin eksilmesi veya fren basıncı kaybı, fren pedalına bastığınızda aracınızı durduramayacağınız anlamına gelir. Bu ikaz lambasını gördüğünüzde frenlerinizin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için pedala hafifçe basın. Eğer frenlerde bir sorun algılarsanız aracınızı ilk fırsatta yolun kenarına çekin ve kaputu açarak fren ana silindirindeki sıvı seviyesini kontrol edin. Sıvı seviyesi düşükse, fren sisteminde kaçak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sızıntı varsa aracı sürmek güvenli değildir. Sızıntı yoksa ve hidrolik seviyesi düşükse tamamlayın ve yolunuza devam edin.
Seyir esnasında fren pedalının düşük ve zemine kadar indiğini farkederseniz aracınızı durdurmak için pedalı üst üste pompalayın. Gerekli basınç için bu durum başarısız olursa aracınızı durdurmak için el freninizi deneyin. El freninizi birden çekmeyin, seviye seviye çekerek aracınızı durdurun. Bu da başarısız olursa, ayağınızı gazdan çekin ve vites küçülterek motor freni ile aracı durdurmayı deneyin. Tüm bunlar başarısız olursa açık alan veya çalılık gibi yumuşak bir hedefe aracınızı yöneltin.
Olası Nedenler:
- - Kaçaklar nedeniyle fren hidroliğinin eksilmesi (ana silindir, kaliperler, tekerlek silindirleri, fren hatları veya hortumlar)
- - Fren ana merkezinin arızalanması
- - El freninin çekili kalması
- - El freninin arızalı olması
UYARI: Eğer fren pedalı yumuşaksa, düşükse, zemine giderse veya aracı durdurmak için pedalı pompalamak zorundaysanız aracınızın sürülmesi güvenli değildir. Onarım için bir tamirciye çekmeniz gerekmektedir.
Düşük Lastik Uyarı Lambası
Aracınızdaki herhangi bir lastik normal değerlerin %25 veya daha fazla oranında altında ise bu ikaz lambası yanacaktır. Düşük hava basıncı olan bir lastikle aracı sürmek tehlikelidir çünkü lastiğin patlama riskini arttırır. Düşük bir lastik aynı zamanda düzensiz frenlemeye, dengesiz çekişe, eşit olmayan ve hızlı lastik aşınmasına, aracın takla atmasına ve yakıt tüketimine neden olabilir.
İlk fırsatta hava pompası olan bir benzin istasyonuna giderek tüm lastiklerin basıncını manometre ile kontrol edin (pompadaki göstergeler genellikle yanlış gösterir). Lastiklerinizi önerilen basınca kadar şişirin. (Aracın kullanım kılavuzuna veya genellikle şoför kapısında bulunan lastik etiketlerine bakın). Çoğu binek otomobil için önerilen basınç tipik olarak 32 ila 34 PSI'dir.
Olası Nedenler:
- - Kaçak nedeniyle hava basıncı kaybı (lastikte küçük bir çividen dolayı delik olabilir)
- - Sızıntı nedeniyle hava basıncı kaybı (lastikler için ayda 1 PSI'lık hava basıncı kaybı olağan bir durumdur)
- - Arızalı TPMS sensörü
Lastiklerinizi düzenli olarak kontrol ediniz (en az ayda bir kez veya uzun yol öncesi). Isınmış lastikler hava basıncını arttırır bu nedenle lastiklerinizi aracınızı sürmeden önce soğukken kontrol ediniz.
Mızırap Arslan
29-03-2020 | Bursa - NilüferOpel Astra 2007 HB benzinli arabamın egzoz ikaz lambası yanıyor ve bazen yanıp sönüyor arabada sarsıntı oluşuyor. Sanki dizel bir eski model bir arabanın çalışması gibi. İnternet'den bu konuda aynı sorunları yaşayan ve çözümler sunanların hakkında bilgi edinmeye çalıştım ama tatmin olmadım. Sizin sitenizde de bu konuda bir açıklama yok. Yardımcı olmanızı rica ediyorum, şimdiden teşekkürler...
Ersan Güral
09-07-2019 | Çanakkale ÇanSelam benim merak ettiğim araç seyir halindeyken hararet yaparsa yani ön kaputtan dumanlar çıkmaya başlayınca aracı sağa çekip motor stop edilmeli mi?