Arabaya Sıçrayan Boya Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Arabaya sıçrayan boya lekesi nasıl çıkarılır? Boya lekelerini çıkarma yöntemleri nelerdir? Kaportaya sıçrayan boya, kireç lekeleri nasıl temizlenir?
Çoğu araç sahibi, araçlarının parlaklığını ve güzelliğini korumak için büyük çaba sarfeder. Daha önce aracınızın kaportasına boya sıçradıysa, temizlemenin ne kadar zahmetli bir iş olduğunu bilirsiniz. Herhangi bir şantiye alanı yakınına aracınızı park ettiyseniz, rüzgar veya farklı yollarla aracınıza boya sıçrayabilir. Ya da bir kaza anında kaportanın kaportaya sürtmesi neticesinde aracınıza boya bulaşabilir. Sebep ne olursa olsun, aracınızın dış yüzeyindeki boya lekeleri hoş bir manzara değildir. Profesyonel araç bakım hizmetleri sunan firmalar bu sorunu çözebilir. Bununla birlikte, boya lekelerini farklı yöntemlerle de aracınızdan kendiniz çıkarmak isteyebilirsiniz. Tek gereksiniminiz doğru malzemeyi kullanmak, biraz el emeği ve yeterince sabırdır...
Bu yazımızda, aracınızın yüzeyindeki boya lekelerini gidermek için en iyi yöntemlerden bazılarını listeledik. Unutmayın ki, boya hala ıslakken nemli bir bezle kolayca çıkarabilirsiniz. Ancak çok uzun süre beklediyse ve kaporta üzerinde kuruduysa çıkarmak zorlaşacaktır.
Not: Öncelikle boya lekelerinin etrafında koli bandı ile bir sınır oluşturun. Bu sayede yapacağınız uygulamaların diğer kaporta yüzeylerine sıçramasını ve zarar vermesini engellemiş olursunuz.
1- Alkol ve Tuvalet İspirtosu İle Boya Çıkarma
Boya sıçrayan bölgeye alkol uygulayın. Alkol aracın kaportasına kesinlikle zarar vermez. Sprey şişesine doldurduğunuz alkolü uygulamak daha kolay olacaktır. Kurumuş boya lekesine bolca püskürtün ve bir kaç dakika bekledikten sonra sünger yardımıyla müdahale edin.
Alkol bulamıyorsanız tuvalet ispirtosu kullanabilirsiniz. İspirtoyu sürmek için temiz bir bez kullanın. Boyanın çıkması için baskı uygulamanız gerekebilir. Boya, yapışkan bir kıvama geldiğinde tırnağınızla kazımayı deneyin. Aracınızı çizmemeye dikkat edin.
2- Yağ Bazlı Temizleyici İle Boya Çıkarma
Boya lekesine yağ bazlı temizleyici uygulayın. Bu spreyler, boya lekelerini ve yapışkan maddeleri çıkarmada etkilidir. Herhangi bir eczaneden kolayca temin edebilirsiniz. Yağ bazlı temizleyiciler, boyayı kalıntı bırakmadan ve kolayca temizler. Temizleme maddesini boya lekesine sıktıktan sonra birkaç dakika bekleyin ve ardından temiz bir havluyla silin.
3- Kil İle Boya Çıkarma
Boya lekesine karşı etkili başka bir yöntem ise kil boya temizleme seti kullanmaktır. Oto marketlerden kolayca temin edebilirsiniz. Aracınızın yüzeyine zarar vermeyen etkili bir yöntemdir ve oldukça kullanışlıdır Enerjinizi çok fazla harcamanız gerekmez. Setin içinde kayganlaştırıcı sprey, mikrofiber bez ve kil sabunu bulunur. Yapmanız gereken boya lekesi olan yüzeyi ve kili sprey ile kayganlaştırmak ve kili boya lekesine sağa-sola, aşağı-yukarı sürmektir. İşlem tamamlandıktan sonra temizlenen alanı su ile yıkayın ve temiz bir bez ile kurulayın.
4- Oje Çıkarıcı (Asetonsuz) ve Aseton İle Boya Çıkarma
Birçok otomotiv teknisyeni, araca sıçrayan boyaları çıkarmada oje sökücünün etkili olduğunu söyler. Tırnak boyasını çıkarmak için kullanılan bu kimyasal madde, araçlardaki boya lekesini çıkarmak için de kullanılabilir. Bu ürünlerde “etil asetat” veya “Acetonitrile” kullanılır. İçeriğindeki aseton seviyesi daha düşüktür. Biz dönelim esas meselemize;
Oje çıkarıcıyı temiz bir beze dökün ve boya lekesinin bulunduğu yüzeye sürün. Nazik bir ovalama ile boya lekelerinin gittiğini görebilirsiniz.
Herhangi bir mağazadan satın alacağınız asetonda aynı işi görür. Uygulama işlemi aynı şekildedir. Fakat aseton daha güçlü kimyasal maddeler içerir. Bu nedenle aracın boyasına zarar verme ihtimali olduğunu unutmayın.
İşiniz bittiğinde otomobilin yüzeyini yıkamayı unutmamalısınız. Pasta-cila öncesi aracınızın kurumasını bekleyin. Ardından tekrar uygulama yapılan bölgeyi yıkayınız.
5- Tiner İle Boya Lekesi Çıkarma
Tiner birçoğumuz için asla kaporta yüzeyinde kullanılmaması gereken kimyasal bir maddedir. Çünkü boyayı inceltici ve zarar verici olarak bilinir. Eğer boya lekesi küçük bir alanda ve damla şeklindeyse, doğru yöntem uygulamak şartı ile tiner kullanabilirsiniz.
Ellerinizi korumak için lastik bir eldiven giyin. Eğer leke daha yeni ise tineri sulandırabilirsiniz. Temiz bir bezi tiner ile hafifçe nemlendirin ve damlayan boya lekesine hafifçe yedirin. 30 saniye bekledikten sonra boya lekesini nemli bir bezle (tinersiz) silin. Ardından temiz bir havluyu boya lekesine bastırarak dairesel hareketler uygulayın.
Unutmayın ki çok fazla tiner kullanırsanız veya tineri kaportaya sürerseniz aracın boyasına ve cilasına zarar verebilirsiniz.
6- Oksijenli Su (Hidrojen Peroksit) İle Boya Lekesi Çıkarma
Eczanelerden kolayca temin edeceğiniz bu ürünle, taze boya lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz. H202 element değeri ile gösterilen bu madde, oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Soluk mavi renkte oldukça güçsüz bir asittir. Aracınızın yüzeyine asla zarar vermez. Az miktarda oksijenli suyu leke üzerine uygulayın ve boyanın çözünmesini bekleyin ardından mikrofiber bez ile temizleyin.
7- Limon, Gazyağı, Mazot ve Benzinle Boya Çıkarma
En bilinen ve en çok uygulanan yöntemlerdir. Öncelikle bir süngere bu malzemelerden biri dökülür ve boya lekesi olan alana sürülür. Lekenin yumuşaması için bir süre bekledikten sonra sünger veya temiz bir bezle yüzey temizlenir. Ardından temiz su ile durulanır.
8- WD-40 İle Boya Lekesi Çıkarma
Bir diğer etkili yöntem ise WD-40 çok amaçlı pas çözücü kullanmaktır. WD-40 bir çok amaç için kullanılabilir. Boya çıkarmada da etkili bir yöntemdir. Ancak uygulamayı birkaç kez üst üste yapmanız gerekebilir. Kendi aparatı ile lekenin üstüne püskürtün. Lekenin yumuşaması için bir süre bekleyin ve temiz bir bez ile yüzeyi dairesel hareketlerle ovalayın.
Gördüğünüz gibi boya lekelerini kaportadan çıkarmak için birçok yöntem mevcut. Lekenin durumuna göre bu yöntemlerden birini kullanabilirsiniz. Biraz pahalı olmakla birlikte en risksiz ve etkili olanı kil ile boya çıkarmaktır. Özellikle boya lekeleri geniş bir alanı kaplıyorsa ve çil çil olmuş şekildeyse kil boya temizleme seti satın almalı ve uygulamalısınız. Boya çıkarmada test edilmiş ve kanıtlanmış bir tekniktir. Bununla birlikte diğer teknikleri de deneyebilirsiniz. Ancak güçlü çözelti maddelerini kullanırken dikkatli olmalısınız.
Erkan
12-09-2023 | MersinUsta aracın dış kısmı plastik parçalar epoksi boya uçuğu var ne yapmalıyım?
Haki Yoldaş
06-04-2022 | OrduSayın ustam okey taşlarının üstündeki boyalar endüstriyel son kat boyasıdır. Bu boyayı nasıl temizleriz kolay gelsin.