El Freni Nedir? El Freni Arızaları Nelerdir?
El freni nedir, ne işe yarar? El freni arızaları nelerdir? El freninin görevi nedir?
El freni bütün araçlarda bulunan ve araç park edildiğinde kullanılan önemli bir güvenlik donanımıdır. Ayrıca, araç hareket halinde iken ayak freni çalışmazsa aracı kademe kademe yavaşlatmak için de kullanılır. Araç park edildiğinde el freni çekilerek şanzımana gereksiz yere yük bindirilmemiş olunur.
El frenine ayrıca "park freni", "e-fren" ve "acil durum freni" de denir. El freni mekanik bir aksamdır. Ayak freninde olduğu gibi hidrolik yağ bulunmaz. El freni çekildiğinde, çelik bir tel yardımıyla balatalar disklere veya kampanaya yapışır. Bu sayede aracın park halinde sabit durması sağlanır.
Aracımızı park ettiğimizde el frenini mutlaka çekmemiz gerekmektedir. Ek bir güvenlik için araç uygun vitese takılır. Aracın kaymasını engellemek için yokuş aşağı konumda iken geri vites, yokuş yukarı konumda iken 1. vites ideal olanıdır. Bu sayede aracın istemsiz hareket ettirilmesi önlenmiş olunur.
El freni oldukça pratik bir kullanıma sahiptir. Üzerinde kilidi serbest bırakmaya yarayan mekanik bir düğmesi mevcuttur. Freni aktif hale getirmek istediğinizde düğmesine basmadan; kışın 1-2 diş kalacak şekilde, yazın ise son dişe kadar çekilir. Kışın soğuktan teller daha fazla gerilir ve kopma riski doğurur. Ayrıca kışın ıslanan balatalar, disk veya kampanalara yapışarak donabilir. El frenini indirseniz bile balatalar kampanalardan ayrılmayabilir. Bu durumda buz çözücü sprey veya çekiç gibi aletlerle kampanalara vurarak müdahale etmeniz gerekebilir. Bu nedenle kış aylarında el frenini son dişe kadar çekmemek bu sorunları engelleyebilir.
El frenini indirirken mekanik düğmesine mutlaka basılmalı ve çelik tel serbest hale getirilmelidir. Aksi taktirde tellerin aşınarak kopmasına neden olabilirsiniz.
El Freni Arızaları Nelerdir?
El freninin donması ve kilitlenmesi sık yaşanan bir sorundur. Genellikle bu soruna eski araçlarda daha sık rastlanır. Yeni araçların el frenleri nemi ve donmayı önleyecek şekilde daha korunaklı şekilde tasarlanmıştır. Ancak bölgenizdeki kış koşullarına bağlı olarak, sıkışmış bir el freni sorunu ile siz de karşılaşabilirsiniz.
Zamanla el freni telleri gevşeyebilir, aşınabilir ve paslanabilir. Siz el freninizi son dişe kadar çekseniz de balatalar kampana ve disklere tam olarak oturmuyordur. Bu durumda el freniniz kaçırabilir veya hiç tutmayabilir. Çözüm olarak el freni telinin değiştirilmesi gerekir.
El frenini her zaman çalışır durumda tutmak için alacağınız bazı rutin koruyucu önlemler mevcuttur. El frenini sık sık kullanmak ve rutin araç bakımlarında kontrol ettirmek alacağınız önlemlerden bazılarıdır.