Rektifiye Nedir? Rektifiye Nasıl Yapılır?
Rektifiye nedir? Rektifiye nasıl yapılır? Motora rektifiye yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Rektifiye Nedir?
Rektifiye kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiş yabancı bir kelimedir. Günümüz Türkçesi’nde ki karşılığı “ Düzeltme “ anlamına gelmektedir.
Araçların çalışmasını sağlayan en önemli parça motordur. Motor, arabanın çalışma şartlarına göre zaman içinde aşınmaya uğrar ve bu durumda da iyi bir bakıma ihtiyaç duyar. İşte motorun komple yerinden sökülüp, bütün parçalarının tekrar bakımının yapılması ve ömrü dolan parçaların yenisiyle değiştirilmesi işlemine rektifiye adı verilmektedir. Bu işlem teknik bilgi içerdiği için kişi, bunu kendisi yapamaz. Mutlaka bu işler ile uğraşan yerlere veya servislere gidilmelidir.
Rektifiye Nasıl Yapılır?
Rektifiye işlemi sırasında ilk olarak motor komple yerinden sökülür ve bakıma alınır. İlk işlem olarak yıkama ve inceleme yapılır. İnceleme esnasında motorda meydana gelen arızanın nereden kaynaklandığı tespit edildikten sonra bir daha bu tür arızaların ortaya çıkmaması için bütün tespitlerin yapılması büyük önem taşır. İnceleme sırasında çatlağı tespit eden cihazlar ile motor bloğu ve silindir kapağı kontrol edilir. Motor krank milleri de gerekli olan testlerden geçirilir. İnceleme bittikten sonra motorun rektifiye edilmesi süreci başlar. Rektifiye işlemi aracın üretildiği firmanın motor özelliklerine göre yapılmalıdır. İşlem sırasında motor bloğu pistonlara göre tekrar işlenir ve kullanıma hazır hale gelir. Bu aşamayı silindirlerin içini honlama işlemi takip eder. Honlama milimetrenin onda biri gibi hassas bir durumu içerir. Honlama işleminin mutlaka yapılması gerekir. Çünkü rektifiye işlemi sona erdikten sonra silindir yüzeylerinin segmanlarının düzgün çalışabilmesi için bu şarttır. Motorun diğer önemli bir parçası olan krank mili eğer gerekli görülürse taşlanır ve yeniden kullanılabilecek duruma getirilir. Pistonlar, motor ve silindir kapağının üzerinde çalışırken yapılan bir diğer işlem supapların sızdırmalarını engelleyen yuva taşlama işlemlerinin yapılmasıdır. Bu işlemler sıra ile yapıldıktan sonra motor ve silindir kapağı artık yenilenmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Motor kapanır ve yerine monte edildikten sonra araba kullanıma hazır hale getirilir.
Rektifiye İşlemi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Rektifiye işlemi motor ve parçalarının bakımını kapsadığından oldukça ayrıntılı ve önemli bir işlemdir. Rektifiye işlemi değişik sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Bu durum motorun markasına ve tipine göre değişiklik gösterir. Bazı belirtiler motorunuzun bakım zamanının geldiğine işaret edebilir. Bu belirtiler arasında;
- - Aracın yağ tüketiminin belirlenen limitin üzerinde olması,
- - Aracın motor performansının düşmesi,
- - Motorun ilk çalışması sırasında zorlanma ile karşılaşılması,
- - Aracı çalıştırdığınız zaman egzozundan yoğun mavi bir duman çıkması,
- - Parça arızalarının sebep olduğu bir durumdan dolayı triger kayışının kopması,
- - Motor parçalarının yeterli derecede yağlanmaması motorun rektifiye işlemine ihtiyaç duyduğu anlamına gelmektedir.
Rektifiye İşlemi Hangi Parçalara Yapılır?
Rektifiye işlemi genellikle motor ve motorun parçalarına yapılan karmaşık ve zahmetli bir iştir. İşlem genelde aşağıda ki motor parçalarını içermektedir.
- - Piston kafası
- - Segmanlar
- - Biyel kolu
- - Eksantrik mili
- - Supaplar
- - Motor yayları
- - Motor bloğu
- - Motor silindir kapağı
- - Motor krank mili
- - Motor manifoldu
- - Parçalar arasında ki sızdırmazlığı sağlayan contalar
- - Rulman parçaları
- - Motor kayışları
- - Motor dişlileri
- - Burçlar
- - Bazı motorlarda bulunan silindir gömlekleri
Rektifiye İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Rektifiye işleminden tam performans alabilmeniz için göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli ayrıntılar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
- - En önemli ayrıntı rektifiye işlemini alanında uzman tamircilere veya servise yaptırmanızdır.
- - Rektifiye işlemi esnasında yaygın bir şekilde kullanılan yağlar, bağlantı kimyasalları ve temizleyicilerin kaliteli olmasına özen gösteriniz.
- - Motor bloğu, silindir kapağı ve manifoldların birbirlerine temas eden yüzeyleri çok iyi bir şekilde temizlenmelidir.
- - Oldukça önemli olan supap ve supap yuvalarının temizliği çok iyi yapılmalıdır. Bu parçaların iyi temizlenmemeleri sonucu supap yuvaları tam oturmaz.
- - Motor parçalarını birbirine monte ederken kullanılan contaların kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü kullanılan contalar motor içinde yüksek basınç, sıcaklık ve titreşimle karşı karşıya kalmaktadır. Bundan dolayı contaların en iyisi ve kaliteli olması çok önemlidir. Ucuz bir contanın kullanılması rektifiye işleminin tekrar yapılması demektir.
- - Rektifiye işlemi sırasında kullanılacak olan ölçüm aletleri ve parça toleransları büyük önem taşımaktadır.
- - Aşınmış ya da çizilmiş olan burç ve rulmanlar mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir. Bu parçalarda çok fazla çizik olması sürtünmenin artmasına ve krank ve eksantrik millerinin zamanından önce aşınmasına sebep olur.
- - Motorun düzgün çalışabilmesi için düzgün bir soğutmanın olması şarttır. Bundan dolayı motor açıldığı zaman kesinlikle paslı ve kirli olan soğutma sıvı ceketleri güzel bir şekilde temizlenmelidir. Soğutma işleminin tam olmaması sonucu motor hararet yapar ve tekrar bakım yaptırmak şart olur.