Beygir Gücü Nedir? Hp, Ps, Bhp, kW Nedir?
Beygir gücü nedir? HP, PS, BHP, KW aralarında ne gibi farklar vardır?
Beygir Gücü Nedir?
Beygir gücü diğer bir ifade ile at gücü motorlu araçların güçlerinin tanımlanmasında kullanılan bir metriktir. Bir otomobilin motorunun ne kadar güç üreteceğini ve nihayetinde kendisini ne kadar zorlayarak hızlanabileceğini ifade etmenin bir yoludur. Sayı ne kadar yüksek olursa, tekerleklere o kadar fazla güç gönderilir ve teorik olarak araç o kadar hızlı gider. Elbette ki hızı etkileyen başka unsurlarda vardır. Ağır bir otomobil, hareket edebilmek için daha fazla beygir gücüne ihtiyaç duyar. İki araç da 200hp güç üretiyorsa, ancak biri 500kg daha ağırsa, hafif olan araba daha hızlı gider.
Beygir Gücünün (HP) Tarihi
Günümüzde sadece otomobiller için kullanılan bu terimin geçmişi eskilere dayanmaktadır. Tarihte beygir gücü tanımı ilk olarak 1736-1819 yıllarında yaşamış ünlü mucit James Watt tarafından kullanılmıştır. Ünlü mucit, buhar makinelerinin üretilmeye başlandığı yıllarda, bu makinelerin güçlerini atların gücüyle ilişkilendirerek motorların gücünü açıklamaya çalışmıştır.
Beygir gücü (Horse Power) basit bir ifade ile şöyle tanımlanabilir;
75 kilo ağırlığında bulunan bir yükün 1 saniye gibi kısa bir sürede 1 metre hareket ettirilmesi için harcanacak olan güç miktarıdır. Beygir gücü HP harfleri ile temsil edilir. Fren beygir gücü (BHP / Brake Horse Power) ise motorun volanından alınan gücü temsil eder ve gücün tekerleklere ulaştığı andaki ölçümüdür. Sürtünme nedeniyle motorda oluşan enerji kaybını hesaplamak için kullanılır. Bu iki güç birimi birbiri yerine kullanılamaz. Fren beygir gücü her zaman daha az olacaktır. 1HP = 0,986BHP veya 1BHP = 1,014HP olarak karşılaştırılır.
Yaygın olarak kullanılan diğer motor güç birimleri PS ve kW'dir. Bunlar çoğunlukla motor tarafından üretilen gerçek gücü ölçmek için kullanılır. Eğer iki arabanın güç birimlerini karşılaştırıyorsanız, doğru oranı bulmak için bu metrikleri eşleştirmeniz gerekmektedir.
Bir beygir gücü 745,7 watt'a (0,7457 kW) eşittir, ancak çok az ülke bu ölçümü kullanır. 400hp bir spor araba 298 kW olarak da ifade edilebilir.
Araç beygir güçleri aynı beygir gücüne sahip başka araçlarda farklılıklar gösterebilir. Bunun sebebi tekerleklere iletilen beygir gücü buraya gelene kadar pek çok değişik farklı sistemden geçmektedir. Beygir gücünün tekerleklere çok ya da az iletilmesinde otomobilin aksamlarındaki ve tekerlek mekanizmasındaki dişlilerin sayısı etki etmektedir. Aracın motorunun benzinli veya dizel olması, tekerleklerin ebatı, vb. teknik farklılıklar iletilen güç üstünde etkilidir.
PS ve HP Karşılaştırması
PS, Alman otomobil üreticilerinin ve Avrupa'nın her yerinde kullanılan en yaygın ölçü birimidir. Ancak AB tarafından kabul edilen güç birimi kW olduğundan her geçen gün popüleritesi düşüyor. AB'nin böyle bir güç birimini seçmesi sinir bozucu görünse de, yaygınlaşan elektrikli araçlar sayesinde mantıklı görünüyor. Elektrik gücü kW cinsinden ölçülür. Bu nedenle elektrikli otomobiller yaygınlaştıkça, tüketiciler araçların gücünü daha iyi kavrayabilirler.
1HP = 1,014PS
1PS = 0,986HP
BHP ve HP Karşılaştırması
Yukarıda anlattığımız gibi Hp ve Bhp farklı yerlerde ölçülür. Bir motorun güç çıkışı Hp olarak sembolize edilir. Tekerleklerde ölçülen güç ise Bhp'yi verir. Motor iç kayıpları ve sürtünmeler nedeni ile bu iki ölçüm arasında bir miktar güç kaybı yaşanır. Bhp her zaman daha düşük çıkacaktır.
1HP = 0,986BHP
1BHP = 1,014HP
HP ve Tork Karşılaştırması
Otomobil üreticileri genellikle aracın beygir gücünü ön plana çıkarırlar. Ancak biraz daha derin araştırma yaptığınızda "Tork" gücü ile karşılaşırsınız. Genellikle Nm (Newton Metre) veya lb/ft (pound-foot) ile ölçülen tork, bir otomobilin ne kadar kuvvet üretebileceğini gösterir. Bu güç motordan veya tekerleklerden ölçülebilir. Tork aracınızın ne kadar çabuk hızlandığının bir göstergesidir. Aracın torku ne kadar yüksekse tekerlekleriniz o kadar kolay ve hızlı döner.