2. El Focus Alınır mı? Ford Focus Kronik Sorunları ve Arızaları
2. el Ford Focus alınır mı? Ford Focus kronik arızaları nelerdir? Ford Focus modellerde en sık yaşanan sorunlara genel bir bakış.
Ford Focus, ilk kez 1998 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana satış listelerinin başında yerini aldı.
Birinci nesil 1998-2004 yılları arasında üretildi ve 1.4, 1.6, 1.8 ve 2.0 litre benzinli veya 1.8 litrelik turbo dizel olarak mevcuttu. 1.6 benzinli motorun otomatik şanzıman seçeneği bulunuyordu. 2001 yılında makyajlandı.
İkinci nesil 2004 yılında Paris Motor Fuarında tanıtıldı ve 2005-2010 yılları arasında satışa sunuldu. Daha verimli 1.6 litre dizel ve daha güçlü 2.0 litrelik TDCi ünitesi eklendi. 1.6 benzinli ve dizel motorlara otomatik şanzıman seçeneği eklendi. 2008 yılında makyajlandı.
2011-2018 yılları arasında ise üçüncü nesil Focus'ların üretimine geçildi. Benzinli motorlar 1.0 litrelik üç silindirli ve 1.6 litrelik turboşarjlı, dizeller ise 1.6 TDCi ve 2.0 TDCi motor olarak satışa sunuldu. 1.6 benzinli ve 2.0 dizel motorlara otomatik şanzıman seçeneği sunuldu. 2014 yılında makyajlandı.
Ford, markanın 20. yıldönümünü kutlamak için 10 Nisan 2018'de dördüncü nesil Focus'un Avrupa ve Asya pazarı versiyonlarını tanıttı. Üretimine 2018 yılında Almanya ve Çin'de başlandı. Önceki nesillerde olduğu gibi sedan, hatchback ve station versiyonları ile piyasaya sunuldu. Ancak, Estonya, Letonya, Litvanya, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Türkiye ve Kıbrıs'ın da dahil olduğu birçok Asya ve Avrupa ülkesinde satışları sınırlandırdı. Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan'da satışları durdurdu. Bunun nedeni ise, Ford'un dünya genelinde daha yoğun talep gören SUV ve pick-up pazarına yönelik çalışmalarını artırmaktı.
Ford Focus, güvenilir ve bütçe dostu bir araç almak isteyen kullanıcılar için popüler bir seçimdir. Ancak yıllar içinde bazı şikayetlerden payını aldı. Bazı sorunlar çok erken ortaya çıktı ve birkaç model yılında diğerlerinden fazladır.
Ford Focus ile ilgili en fazla şikayet kategorisi şanzıman, direksiyon sistemi, aksesuarlar ve araç içi ile ilgilidir. 2012 model yılı en fazla genel şikayete sahip olsa da, 2014 model yılı sorunların erken başlaması ve daha yüksek onarım maliyetlerinden dolayı en kötü Focus yılı olarak değerlendiriliyor.
İkinci el bir Focus almayı düşünüyorsanız, sırasıyla 2014, 2012, 2013, 2003, 2000, 2001 ve 2002 yıllarından uzak durmanız önerilir.
En Yaygın Ford Focus Sorunları
2012, 2013 ve 2014 Focus'larla ilgili en yaygın şikayet çift kavramalı otomatik şanzıman ile ilgilidir. Ayrıca bu model yıllarında Elektronik Güç Destekli Direksiyon Sisteminin (EPAS) sürüş sırasında rastgele kapandığı ve kaza riskini artırdığı ile ilgili birçok şikayet mevcuttur. Ayrıca, müzik ses sistemi ile ilgili sorunlar da şikayetler arasında yerini alıyor.
2000 ile 2003 yılları arası Focus'larda ise motor ve iç aksam ile ilgili problemler yaygın görünüyor. Kontak anahtarının aracı çalıştırmaması ve anahtarın kontakta sıkışması en fazla şikayet konuları arasındadır. İkinci sırada ise motorun çalıştıktan sonra stop etmesi bulunuyor.
Ford Focus Bijon Sorunları
Çoğu bijon somunu tek parça, sertleştirilmiş çeliktir. Ancak Ford, çelik bir somunun üzerine alüminyum kaplama bir tasarım tercih etmiştir. Bu kaplama, aşırı ısınma sonucunda şişmesi ve kırılması ile ünlüdür. Ayrıca nemi hapsetmek ve korozyona sebep olmak için harika bir yerdir. Sonuç olarak standart bir bijon anahtarı ile bijonları açmak imkansız hale geliyor. Lastik patlaması nedeniyle yolda kaldığınız zaman bu sorunun ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyorsunuz.
Kapaklı bijon somunları 2010 yılı sonrası Focus, Fusion, Escape, Flex, Focus, F-150 ve F-350 modellerin çoğunda bulunuyor. Diğer Ford modeli sahipleri, kendinizi şanslı sayabilirsiniz...
Powershift Şanzıman Sorunları
Ford, 2010 yılında 6 vitesli çift kavramalı PowerShift şanzımanı tanıttı. Performans kaybını en aza indirerek yakıt tüketimini de azaltan bu şanzımanın otomatik ve manuel kullanım modları bulunur. Ford bu şanzımanı "Best of Both Worlds / Dünyanın En İyi Çifti" sloganı ile pazarladı. Ancak bu yüksek beklenti çok kısa sürede yere çakıldı.
Verimli ve sorunsuz bir sürüş için çift kavramanın uyum içinde çalışması gerekir. Ancak kötü tasarım ve üretim hataları nedeniyle en çok şikayet alan sorunların başında yerini aldı.
Şanzıman, titremesi ve vites geçişlerinde sarsılması ile ünlüdür. Şanzıman beyni ile ilgili sorunlar, aracın hızlanma esnasında geç tepki vermesine neden olur. Ayrıca araç yavaşlarken vites küçültmeler gecikmeli olarak yapılmaktadır. Şanzımanın ses yapması ve aşırı ısınması da en yaygın şikayetler arasındadır.
Şanzıman ile ilgili şikayetler artınca, Ford birçok Teknik Servis Bülteni (TSB) yayınladı. Otomobil üreticisi, şanzımandaki titreme ve sarsıntıların, sızdıran contalardan kaynaklandığını açıkladı.
Kapı Açık Uyarı Lambası ve Kapı Sorunları
Aracınızın kapı kolu içinde, kapının kapanmasını sağlayan ve rastgele açılmasını engelleyen mekanik bir mandal vardır. Kapı kolunu bıraktığınızda, yerine oturmasını sağlayan bir tırnak yayı da mevcuttur. Her ikisi de basit bir yapıdadır ve kapı kolunun isimsiz kahramanlarıdır. Yani, bir Ford kullanmadığınız sürece...
Uçan kapılar ile ilgili birçok şikayet gelince, Eylül 2014'te Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) 2011-2013 model Fiesta'lar ile ilgili ilk soruşturmayı ABD'de başlattı. Soruşturma genişledi ve kapı kilit yayındaki bir sorun nedeniyle kapıların düzgün bir şekilde kapanmadığı keşfedildi. Ford, Nisan ayında bu sorun nedeniyle yaklaşık 390.000 aracı geri çağırdı. Mayıs ayında 156.000 aracı daha onarım için geri çağırdı.
Kısa bir süre sonra birçok Ford sahibi, kapıların rastgele açıldığından, gösterge panelinde sürekli yanan "kapı açık" uyarı lambasından şikayet etmeye başladı.
Focus Elektronik Güç Destekli Direksiyon (EPAS) Arızaları
Hidrolik direksiyon sistemleri, daha kolay bakım ve uzun yıllar sorun çıkarmayan başarılı bir deneyime sahiptir. Fakat Ford, bu sistemi çok daha karmaşık bir hale dönüştürdü ve Elektronik Güç Destekli Direksiyon Sistemi'ni (EPAS) kullanıcılarına sundu.
Ford, EPAS'ı "sürücünün direksiyon torkunu sürekli olarak ölçen, değişen yol koşullarına uyum sağlayan ve hafif direksiyon değişikliklerini telafi etmeye yardımcı olan gelişmiş bir sensör sistemi" olarak tanımlıyor. Peki ama bu sensörlerden biri hatalı okur veya arızalanırsa ne olur?
Sistemin bazı artıları olsa da, birçok kullanıcı sürüş esnasında direksiyon kontrolü ile ilgili erken arızalarla karşılaştı. EPAS arızalansa bile aracı sürmeye devam edebilirsiniz fakat direksiyon hakimiyeti için daha fazla çaba göstermeniz gerekir.
Ford'un EPAS ile ilgili yaşadığı en büyük endişe, sistem arızalandığında bazen herhangi bir uyarı yapmamasıdır. Sistem bazı durumlarda, herhangi bir uyarı ışığı veya ikaz sesi olmadan ani bir direksiyon destek kaybı yaşayabiliyor. Hidrolik direksiyon olmadan araba kullanmak mümkündür. Eminim dedeleriniz, eski tip klasik direksiyonlar ile yıllarca nasıl araba kullandıklarını size anlatmıştır. Fakat hidrolik direksiyon kullanırken birden bire bu desteğin kaybolması çok tehlikeli bir durumdur.
Nadiren de olsa fişini çekip tekrar takmak bazen işe yarayabiliyor. Bazı Ford sahipleri, motoru stop edip tekrar çalıştırdıklarında sorunun geçici olarak düzeldiğini anlatıyor.
Tekerleği çevirdiğinizde tork sensörü, hangi yöne döneceğinizi izler ve bu bilgiyi ECU'ya gönderir. Bu bilgiyi gönderemezse hidrolik direksiyon ECU tarafından devre dışı bırakılır. Tork sensörünü değiştirerek sorunu çözeceğinizi düşünebilirsiniz. Fakat durum o kadar basit değil. Bu sensör arızalandığında tüm direksiyon kolonunu değiştirmeniz gerekir. Bir başka deyişle parça ve işçillik gideri 1000$-1500$...
Bu sorun; 2012-2019 Focus, 2013-2018 C-Max Hybrid, 2008-2019 Escape, 2006-2020 Fusion (Hybrid dahil), 2010-2019 Taurus modellerinde ortaya çıktı.
MyFord Touch Bilgi Eğlence Sistemi Sorunları
MyFord Touch, Ford'un araç içi iletişim ve bilgi eğlence sistemidir. Kullanıcılara göre ise karmaşık yapıda, kullanımı zor ve gecikmeli tepki veren bir sistemdir. İlk kullanıcılardan gelen en çok şikayet ise sistemin kendi kendine çöktüğü, ekranın karadığı, komutlara yanıt vermediği, kontağı kapatsanız bile ekrann donduğu ve cep telefonlarıyla senkronize olmadığı ile ilgilidir. 2012 yılında Ford, birkaç sorunu ele alan bir güncelleme yayınladı fakat şikayetleri durduramadı.
Kontak Anahtarı Sorunları
1998 ile 2007 yılları arasındaki Ford Focus'larda, anahtarın kontağa sıkışması ile ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. 2000-2003 model yılları arasındaki şikayetlerde bu sorun zirve yapmış durumda. Sorunu düzeltmenin en iyi yolu ise bir çilingir çağırmak. Kontak termiğini değiştirseniz bile sorun yeniden ortaya çıkıyor. Çünkü sorunun asıl kaynağı kontak silindiri. Bazı kullanıcılar anahtarı kalıcı olarak kontakta bırakarak kendilerince bir çözüm yolu geliştirdiler.
Mehmet
09-07-2022 | İzmirMerhaba Ford Focus 2014 model Trend X aracım da akünün ışığı yanıyor ve sönmüyor bu konuda bilgi ve yardım istiyorum.