Lastik Rotasyonu Nedir ve Ne Zaman Yapılır?
Lastik rotasyonu nedir? Lastik rotasyonu ne zaman yapılır? Lastik rotasyonu nasıl yapılır? Lastik rotasyonunun faydaları nelerdir?
Lastik Rotasyonu Nedir?
Periyodik yağ bakımları gibi düzenli olarak yapılması gereken en önemli araç bakım prosedürlerinden biri de lastik rotasyonudur. Lastik rotasyonu, aracınızdaki her lastiğin konumunun periyodik olarak değiştirilmesi demektir. Birçok faktör, bazı tekerleklere daha fazla yük binmesine ve lastiklerin eşit olmayan şekilde aşınmasına sebep olur. Örneğin, önden çekişli bir aracın önündeki lastikler dönüş, hızlanma ve frenleme için gereken tork ve sürtünmenin daha büyük bir bölümünü alarak daha fazla aşınırlar. Rutin yapılan rotasyonlar, lastiklerin eşit şekilde aşınmalarına yardımcı olarak diş ömrünü uzatır. Lastiklerin eşit aşınması sırt deseninin tek tip kalmasına yardımcı olarak, optimum çekiş gücü, yol tutuşu ve frenleme performansı sağlar. Bu da sürüş güvenliğini arttıran önemli bir etkendir.
Lastik rotasyonu sadece lastiklerinizi korumakla kalmaz, tekerlek yatakları, akslar, bilyeler, diferansiyel, frenler ve süspansiyon parçaları gibi diğer bileşenlerin de ömrünün uzamasına yardımcı olur.
Biraz beceriniz ve gerekli aletleriniz varsa, lastiklerinizin yerini kolayca değiştirebilirsiniz. Ancak bu konulara çok uzaksanız ve eliniz yatkın değilse, işi uzmanlarına bırakmak en iyisidir.
Unutmayın ki lastik rotasyonu, yanlış şişirme basıncından dolayı oluşan aşınmaları düzeltmez.
Lastik Rotasyonu Ne Zaman Yapılır?
Çoğu uzman, her 10.000 km.'de bir lastik rotasyonu yapılmasını önerir. Hatta bazı üreticiler, yeni alınan lastiklerin garantisinin devam etmesi için bu prosedürün yapılmasını şart koşar. Özellikle yeni lastikler, aşınmalara karşı daha hassastır. Bu nedenle 10.000 km.'de rotasyon yapılması daha fazla önem taşır. Lastik rotasyonu genellikle yağ değişim aralıklarında veya yazlık / kışlık lastik değişimlerinde yapılır.
Lastik rotasyonu aynı zamanda, lastikleri hasar açısından incelemek, hava basınçlarını kontrol etmek, herhangi bir titreşim varsa balanslarını yaptırmak ve diş derinliklerini kontrol etmek için iyi bir fırsattır.
Lastik Rotasyonu Nasıl Yapılır?
Lastik rotasyonu yaparken, lastiklerinizin asimetrik ve yönlü olup olmadığı, aracın önden çekiş, arkadan itiş veya dört tekerlekten çekişli olup olmadığı gibi bazı faktörlerin dikkate alınması gerekir. Lastik tipine ve aracın çekiş sistemine göre belirli lastik rotasyon stratejileri vardır.
Önden Çekişli Araçlar
Ön lastikler aynı hizada arka tarafa alınır. Arka lastikler ise çapraz olarak öne takılır.
Arkadan İtişli Araçlar
Arka lastikler aynı hizada öne alınır. Ön lastikler ise çapraz olarak arkaya takılır.
Dört Tekerlekten Çekişli Araçlar
Lastikler X (çapraz) olarak yer değiştirir. Sol ön lastikle sağ arka lastik, sağ ön lastikle sol arka lastik yer değiştirir.
Asimetrik ve Yönlü Lastik Rotasyonu
Aracınızda asimetrik ve yönlü lastikler varsa, lastikleri yalnızca önden arkaya alabilirsiniz. Bu lastiklerde çapraz uygulama yapılmaz. Farklı boyutlardaki ön ve arka performans lastikleri ise aynı büyüklükteki partnerleriyle değiştirilir. Yalnızca sağdakini sola, soldakini sağa almak şeklinde rotasyon yapılabilir.