Sürüş Sırasında Araç Neden Stop Eder?
Sürüş sırasında araba neden stop eder? Hareket halindeki aracın stop etmesinin sebepleri nelerdir?
Sürüş sırasında beklenmedik bir şekilde stop eden bir araba aşırı stres yaratır. Özellikle yoğun trafiğin olduğu bir karayolunda seyrediyorsanız, durum ayrıca tehlikeli olabilir.
Ne yazık ki, hareket halindeki bir aracın neden stop ettiğine dair uyan tek bir cevap yoktur. Arızanın temel nedenini bulmak için kapsamlı bir inceleme yapılması gerekir. Bununla birlikte, arızanın temel nedeni genellikle aşağıdaki sorunlardan biridir.
Ateşleme Sistemi Sorunları
Aracınızın ateşleme sistemi, motorun içindeki hava-yakıt karışımını ateşleyen kıvılcımı oluşturmaktan sorumludur. Ortaya çıkan bir dizi patlama, arabanızı hareket ettirmek için gereken enerjiyi yaratır. Ateşleme sistemi düzgün çalışmazsa kıvılcım oluşmaz ve dolayısıyla araç çalışmaz.
Ateşleme sistemi ile ilgili sorunlar, seyir halindeyken aracınızın stop etmesine neden olabilir. Sorun genellikle, yalnızca bir silindiri etkileyen bir bileşenden (ör. arızalı bir buji) ziyade, krank mili konum sensörü gibi tüm silindirleri etkileyen arızalı bir bileşenden kaynaklanır.
Motorun durmasına neden olan ateşleme sistemi ile ilgili bir başka bileşen ise kontak anahtarıdır. Kontak anahtarı, arabanız çalışır durumdayken, aküden yakıt enejktörlerine ve ateşleme bobinlerine akım gönderir. Bazen, pas ve korozyon nedeniyle anahtarın içindeki plakalarda temassızlık oluşur ve bu durum motorun durmasına sebep olur. Gösterge panelindeki ışıklar yanmıyorsa, büyük olasılıkla arıza kontak anahtarından kaynaklanıyordur.
Yakıt Dağıtım Sorunları
Günümüzdeki araçlarda kullanılan çeşitli yakıt sistemi tasarımları vardır. Tipik bir port enjeksiyonlu yakıt sistemi, depodaki yakıtı enjektörlere göndermek için düşük basınçlı bir pompa kullanır.
Yakıt basıncının veya yakıt hacminin eksikliği motorun kolayca stop etmesine neden olabilir. Yaygın suçlular arasında arızalı bir yakıt pompası ve yakıt pompası rölesi bulunur. Geri dönüş tipi yakıt sistemlerinde tıkalı bir yakıt filtresi veya arızalı yakıt basınç regülatörü de yaygındır.
Sıklıkla gözden kaçan bir diğer sorun ise yakıtın bitmesidir. Bazen yakıt göstergesi bozulur ve hatalı gösterir. Böyle bir durumda, motor çalışmayı durdurur fakat siz yakıtın bittiğini anlamayabilirsiniz.
Akü ve Şarj Sistemi Sorunları
Akü ve şarj sistemi, motoru çalışır durumda tutan bileşenler (ECU, yakıt enjektörleri vb.) dahil olmak üzere aracınızın tüm elektronik aksamına güç sağlamaktan sorumludur. Gevşek bir akü kablosu kadar basit bir şey, tüm araçtaki elektrik enerjisini keserek motorun durmasına neden olabilir. Alternatörün aşırı şarj edilmesi veya yetersiz şarj edilmesi de sürüş sırasında aracın durmasına neden olabilir.
Dahili Motor Arızası
Şüphesiz, en kötü durum senaryosu, dahili motor arızası nedeniyle stop eden bir arabadır. Motor arızalandığında, araç durmadan hemen önce bazı sinir bozucu sesler (takırtı, vuruntu, vb.) çıkarır. Dahili motor arızası nedeniyle stop eden bir araba tekrar çalışmayacaktır.
Modern otomobillerde, optimum yakıt tüketimi için hava-yakıt karışımını optimize eden birçok sensör bulunur. Kritik öneme sahip sensörlerden biri arızalanırsa, arabanızın motoru stop edebilir. MAF sensörü, soğutma sıvısı sıcaklık sensörü, oksijen sensörü gibi sensörler hava-yakıt karışımını ciddi şekilde bozabilir ve motorun stop etmesine neden olabilir.
Arızalı bir ECU'da ateşleme ve yakıt dağıtım sorunlarına neden olarak aracınızın rastgele zamanlarda stop etmesine neden olabilir.
Sürüş sırasında aracınız çalışmayı durdurursa, yapmanız gereken ilk şey aracınızı yol kenarında uygun bir yere çekmek olmalıdır. Ardından kaputu açın ve motor yağı seviyesini kontrol edin. Yağ çubuğunda yağ yoksa ve motor stop etmeden önce garip sesler çıkarmışsa aracı tekrar çalıştırmayı denemeyin. Herşey yolunda görünüyorsa aracı çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Araç çalışmazsa, bir çekici çağırmaktan ve aracı tamirciye götürmekten başka seçeneğiniz yok demektir.