• 22-12-2016
  • 9077
  • 2
Canikli Yardım İstiyor!

Suzuki Swift İçin En Uygun LPG?

  • Tokat
  • 2016 Suzuki Swift 1.2 GL AT

Merhaba,

Aracı 5 Aralık'ta sıfır olarak aldım. Araç atmosferik ve emin olmamakla birlikte Euro 5 motor. 1.2 ve 94 beygir. Allah kaza bela vermezse inşallah uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum. Şu anda araç 1000 km. geldi. Ortalama yıllık 10.000-12.000 km. yol yaparım ve LPG taktırmak istiyorum. Hangi marka, hangi kit en iyisidir? Sanırım bu motorda da subap erimesi belli bir km. den sonra olur. Olursa da yaklaşık kaç km. sonra olabilir? Sivas, Tokat, Kayseri üçgeninde tavsiye edebileceğiniz bir markanın kitini takabilen, işinin ehli bir usta söyleyebilir misiniz? Yıllardır dizel kullanmış birisi olarak LPG konusuna yabancıyım ve çok bilgim yok. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Öncelikle aracınız hayırlı olsun. Bagaj yönünden eksi olarak değerlendirilse de ekonomik yakıt ve güçlü motoru Swift'in en belirgin özelliğidir. 100 km. de ortalama 5.6 Lt benzin tüketim değerlerine sahiptir. LPG'ye tamamen uyumludur ve dönüşüm sonrası 6.5 Lt tüketim değerlerine sahip olur. Bu da km. de 10 kuruş tasarruf sağlar. Yıllık 11.000 km yol yaptığınızı hesaplarsak, ilk çalıştırmada harcanan benzin giderlerini de düşersek yaklaşık 900-1.000 TL arasında yakıt tasarrufu elde edersiniz. Yani takılan kiti iki senede amorti edersiniz. LPG bakımına da yıllık 100 TL masrafınız çıkar.

Eğer yılda 20-30 bin km. mesafe kat etmiş olsaydınız LPG dönüşümü mantıklı gelebilirdi. Fakat yedek parça fiyatlarını da göz ardı etmemek gerekir. İki yıl sonra sistemi amorti ettiniz diyelim. Bu süreçte LPG kitinin garantisi de dolmuş olacaktır. Olası bir enjektör, regülatör, ECU gibi önemli parçaların arızasında bunları cebinizden karşılamanız gerekecektir. Eğer Atiker, AKL, Aldesa, Mimgas gibi yerli bir marka taktırırsanız yedek parçalarını ucuza temin edebilirsiniz. Fakat ithal bir markaya yönelirseniz ECU'ya 800 TL, regülatöre 500 TL, enjektörün adedine 150-200 TL ödemek durumunda kalırsınız ki artı birde işçilik alırlar. Bu durumda zararı amorti etmek için bir yıl daha yol katetmeniz gerekir.

Özetle, aracın düşük motor olması, yakıt tüketiminin zaten ekonomik olması ve yıllık yapılan kilometrenin az olması LPG'den elde edilecek karı olumsuz etkiliyor. Bu durumda aracı benzinli olarak kullanmaya devam etmeniz "supaplar erir mi?" endişelerinizi bir kenara atarak, aracı daha huzurlu kullanmanızı ve keyif almanızı sağlar.

Yine de LPG taktırmak istiyorsanız öncelikle Atiker'i düşünün. Yerli malına ön yargılı yaklaşıyorsanız BRC'ye yönelebilirsiniz. İyi bir usta istiyorsanız söylediğiniz illerin dışında Çorum Özençler Otogaz'dan Mehmet bey ile görüşebilirsiniz. 0364 213 51 73 numaralı telefondan firmaya ulaşabilirsiniz.

Kazasız sürüşler dilerim.

2 Yorum

Avatar
Oto Tasarruf
01-01-2017 | Ankara

Merhaba @Naci, araç 100 km de şehir içi 6.8 Lt, şehir dışı 4.9 Lt, ortalama ise 5.6 Lt benzin tüketim değerlerine sahip. Sizin araç biraz fazla yakmaktadır. Bu kullanım farklılıklarından ya da aracın bakım zamanının gelmiş olmasından kaynaklanabilir.

Avatar
Naci
01-01-2017 | Antalya

Merhaba 1200 km oldu aracı aldım otomatik vites ama söylediğiniz gibi 5.6 değil şehir içi 7.8 varmı bir anormallik?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.