• 27-12-2016
  • 2605
  • 0
Madenci Yardım İstiyor!

Stefanelli LPG Gaza Geçişte Boğulma Sorunu

  • Bartın
  • 2000 Renault Clio

Yaklaşık 7 yıldır kullandığım aracımda Stefanelli LPG sistemi var. Genel olarak çok memnun olmama rağmen şöyle bir sıkıntısı var.

Soğuk motorda LPG'ye geçişte eğer araç hareket halinde değilse gaz yemeyip boğuluyor. Bekleme halinde araç LPG'ye geçerse çalışmaya devam ettiği halde gaza bastığım zaman boğuluyor. Bu saydıklarımın hepsi soğuk araçta gerçekleşirken sıcak motorda hiç bir sıkıntı yok. Defalarca ayar yaptırdım fayda etmedi. En son kendim ayar kablosu ve program edinip sistem üzerinde ayar çalışmalarına başladım. Gaza geçiş sıcaklığım 35 derece. Önceleri ayar değeri gördüğüm kadarıyla zengin karışım iken şimdi benzin ve LPG enjeksiyon sürelerini eşitledim, soruna çözüm olmadı. Bu seferde biraz fakir karışım ayarlasam fayda olurmu diye düşünüyorum.

Başka bir noktada LPG regülatörümün üzerinde boşta, hortum bağlanmamış bir çıkış var. Sisteme ait dökümanda bu bağlantı emme manifoltuna değilde boğaz kelebeğinin üzerine hava filtre kutusuna bağlanacak diye belirtilmiş. Bu bağlantının regülatörün temiz hava alması için düşünülmüş bir bağlantı olacağını düşünüyorum. Çok fonksiyonel olacağına ihtimal vermedim. Bu noktada da bir görüş belirtirseniz sevinirim.

Uzman Görüşü

Yazdıklarınızı okuduğum zaman her şey normalmiş gibi görünüyor. Ancak soğuk motorda LPG'ye geçince teklemenin genel sebebi yakıtın tam buharlaşmadan, çiğ olarak yanma odasına gönderilmesidir. Gaza geçiş sıcaklığı 35 derece olduğu halde tekleme devam ediyorsa regülatör arızalı veya basıncı düzensiz olabilir. Tüm bunlar normalse enjektörlere bakmak gerekir. Özellikle aşırı soğuk havalarda enjektörlerin ucunda biriken yağ, toz, vb. pislikler donarak tıkanıklık yapabilmektedir. Gaz akışı ilk etapta istenildiği gibi olmadığından bu durumda teklemeye sebep vermektedir.

Regülatör üzerindeki boşta olduğunu söylediğiniz vakum girişi, motor içindeki basıncı dengeler. Gaz kelebeği ile hava filtresi arasından bağlanır. Rölanti durumunda motorda oluşan vakum, bu bağlantı sayesinde regülatör tarafından emilir. Bu özellik her kitte olmamakla birlikte eğer varsa bağlantının yapılmasında fayda vardır. Aksi taktirde rölantide dalgalanmalara sebep olabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.