• 01-03-2017
  • 5559
  • 0
Halil Dönmez Yardım İstiyor!

Lambda Sensörü Arızası

  • Denizli
  • 2000 Nissan Primera 1.6 Comfort

Merhaba,

Sorunum şu öncelikle aracım Nissan Primera 1,6 Comfort / 2000 model sedan. Lpg ayarlarını yaptırdım. Aracım dalgalı rölanti yapıyor, durduğumda stop ediyor, yakıtımda oldukça öncekine göre arttı. Kısa bir araştırma yaptım (motorun önündeki) Lambda sensörü arızasından yaparmış. Konunun uzmanı değilim bilmiyorum. Lpg ile lambda sensörü nün ilişkisi varmıdır? Bu konuda bilginiz varsa bilgi almak aracımın sorununun çözümü için neler yapmam gerektiği hususunda sizden yardım istiyorum. Kolay gelsin.

Halil Dönmez

0537 300 65 40

Uzman Görüşü

Merhaba,

Oksijen sensörü olarak da bilinen lambda sensörü, egzozdan atılan yanmış gazlarda ki oksijen miktarını ölçer ve ECU'ya bilgi verir. Bu sayede hava-yakıt karışımı miktarı ayarlanır. Hava-yakıt karışımı ne kadar iyi olursa performans ve tasarruf da o derece düzelir. Aracın benzinli ya da LPG'li olması farketmez.

Oksijen sensörü arızalandığında gösterge panelinde motor arıza lambası yanar. Aracın performansı düşer, %15 oranında fazla yakar, egzozdan koyu renk duman atar, rölantide dalgalanmalara ve stop etmelere yol açar. Egzoz emisyon değerleri de artacağından araç egzoz muayenesinden geçmez. Bu parçanın yaklaşık 100 bin kilometre kullanım ömrü vardır ve 30 bin kilometrede bir kontrol edilmelidir. Arıza tespiti için sensörün ürettiği voltaj değerlerinin özel ölçüm aletleriyle kontrol edilmesi gerekir.

Sensörün aşırı kirlenmesi sebebiyle hassasiyetini yitirmesi, LPG sisteminde ayarsızlık, aracı sürekli LPG ile kullanma gibi durumlarda da sensör motor arıza lambasını yakabilir. Bu durum sensörün bozuk olduğu anlamına gelmez aksine mükemmel çalıştığını gösterir. Yanma odasına yakıt çok, hava az geliyorsa "zengin karışım", hava çok, yakıt az geliyorsa "fakir karışım" olarak yorumlanır. Bu durumda oksijen sensörü ECU'ya anormal bir durum olduğunu bildirir ve motor arıza lambasını yakarak sürücüyü uyarır. Sorun tespit edilip giderilmedikçe parçayı bile değiştirseniz motor arıza lambası yanmaya devam eder.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.