• 10-11-2015
  • 5706
  • 1
Recep Yardım İstiyor!

Seat Toledo TSI LPG Önerisi

  • Kayseri
  • 2013 Seat Toledo TSI 1.2 Reference

Kolay gelsin ustam,

2013 Seat Toledo 1.2 TSI referans model arabama LPG taktırırsam randıman alabilirmiyim, önereceğiniz marka ve fiyat konusunda bilgi verirseniz sevinirim.

Teşekkürler.

Uzman Görüşü

Sayın Recep bey,

Direkt enjeksiyon teknolojisine sahip araçlara 2 ayrı çeşit sistem montajı yapılabilmektedir.

Bunlardan birisi "Gaz Fazlı Sistemler" olarak bilinen %80 LPG, %20 benzin tüketen sistemlerdir. Bu sistemlerin montajı tıpkı normal sıralı sistemler gibi yapılır. TSI, FSI, GDI, vb. D.I. tipi motorlarda benzin enjektörleri motor bloğuna gömülüdür. Araç LPG'de çalışırken, devre dışı olan benzin enjektörlerinin ısınmasını ve bozulmasını önlemek için belli aralıklarla benzin püskürtülür. Bu durumun kontrolü araç modellerine göre özel olarak yazılımı geliştirilmiş ECU sayesinde yapılmaktadır. Sistemden %30-35 oranında tasarruf elde edilir.

"Sıvı Fazlı Sistemler"in çalışma mantığı ise tamamen farklıdır. Araç motorun ısınmasına gerek duymadan, ilk çalıştırmadan stop edilene kadar %100 LPG tüketir. Tamamen aracın orjinal parçalarını kullanır. İlave olarak kullanılan yüksek basınç pompası, sıvı LPG'yi aracın direkt benzin enjektörlerine gönderir. İlave LPG enjektörü kullanılmadığı için manifold delinmez. Ayrıca bu sistemlerin bakımları diğer sistemlerden yaklaşık 10-15 bin km. sonra yani 25.000 km. de bir yapılır. Sistemden %45-50 civarında tasarruf elde edilir.

Gaz Fazlı Sistemlerin fiyatları 2.000 TL'den başlayarak 3500 TL'ye kadar çıkabilmektedir. Sıvı Fazlı Sistemler ise Zavoli ZLI Likit Sistem 7500 TL, Prins Direct LiquiMax Sistemi 2250 Euro, Vialle LPDI Likit Sistem 2250 Euro'ya montajı yapılmaktadır.

Size aracın performansı %5 artacaktır densede itibar etmeyiniz. LPG benzine oranla %2 oranında performans kaybı yaşatmaktadır ve bunu hiçbir şekilde (yokuşlar hariç) hissetmeniz mümkün değildir. 

Eksilerine bakacak olursak;

Gaz fazlı sistemlerin çoğu araç rölanti halindeyken benzine geçer. Şehir içi trafiğinde yakıt tasarrufu daha az, uzun yollarda ise daha yüksektir. Sıvı Fazlı Sistemlerden ise en fazla alınan şikayet yüksek basınç pompasının aşırı ses yaptığı ve rahatsız ettiği yönündedir.

Aracınız şehir içi 6,5 lt/100km, şehir dışı 4,4 lt/100 km. gibi oldukça ideal yakıt tüketimine sahiptir. Taktıracağınız sistemin normal sistemlere oranla daha pahalı olduğunu hesaba katarsak bu durumu amorti edebilmek için çok uzun yollar katetmek gerekecektir. Bunları da hesaba kattıktan sonra LPG dönüşümüne karar vermeniz önerimizdir.

 

1 Yorum

Avatar
Alperen
24-08-2017 | Giresun

İlk defa sorulan soruya bu kadar güzel açıklayıcı ve her açıdan bakılarak cevap verilen bi yer buldum. Bende 2016 ibiza 1.2 tsi 90hp kullanıcısıyım. Bulunduğum il dağlık ve sürekli tepe çıktığım için aracım 7.8-8.2lt aralığında benzin tüketiyor ve benzinin lt fiyatı göz önüne alınınca yakıt tüketimi fazla geldi lpg taktırsam mı taktırmasam mı diye günlerdir düşünüp forum forum geziyordum ki burdaki uzman görüşünü okuyana kadar. Ayrıca lpg kitlerinin de fiyatları ortada amorti etme şansım neredeyse yok gibi ayrıca motora vereceği zarar da cabası bu yüzden benzinde kullanmaya devam edeceğim. Recep beyin sorusuna cevap veren uzman arkadaşa çok teşekkür ederim çok aydınlatıcı ve bilgilendirici bir cevap olmuş iyi çalışmalar diliyorum..

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.