Araba Neden Çalışmaz?
Araba neden çalışmaz? Aracın çalışmasını engelleyen olası sebepler nelerdir? Aracınız çalışmıyorsa ne yapmalısınız?
Aracınızın neden çalışmadığını bulmak, mantıklı bir yaklaşım gerektirir. Aşağıda, aracınızın çalışmasını engelleyecek olası nedenlerin bir listesini hazırladık.
Aracınızı çalıştırmak için kontak anahtarını çevirdiğinizde veya "Start" butonuna bastığınızda, aküden gelen voltaj anahtar vasıtasıyla marş motoruna veya solenoidine aktarılır. (Otomatik şanzımanlarda vites konumu P veya N konumunda olmalıdır. Start&Stop sistemlerinde ise debriyaj veya fren pedalına basmanız gerekir) Röle ve solenoid, motoru çalıştırmak için gerekli gücü doğrudan marş motoruna yönlendirir. Motor çalışmazsa, akü, ateşleme veya marş devresindeki bileşenlerin birinde bir arıza var demektir.
Motorun Çalışmamasının Nedenleri
Zayıf Akü
Akünün voltajını kontrol edin. Eğer düşükse şarj edin veya başka bir aracın aküsü ile aracı çalıştırmaya çalışın.
Gevşemiş veya Aşınmış Akü Kutup Başları
Aküye bağlı "+" ve "-" kutup başlarını kontrol edin. Korozyon oluşmuşsa temizleyin, gevşemiş ise sıkın.
Marş Rölesi Bağlantısı
Kablo bağlantılarını inceleyin ve temizleyin.
Arızalı Marş Rölesi/Solenoid
Arızalı Marş Motoru
Marş motorunu sökün ve döndüğünü görmek için aküyü direkt marş motoruna bağlayın. (Bu durum elektrikçilerde test edilir)
Hasar Görmüş Marş Motoru veya Volan Dişlileri
Marş motorunu sökün. Tahrik milini ve volan dişlerini kontrol edin. Gerekirse hasarlı parçaları değiştirin.
Arızalı Kontak Anahtarı
Voltajın marş rölesine/solenoidine ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin. Eğer akım gitmiyorsa otomatik viteslerde P/N, Start&Stop sistemlerde debriyaj/fren anahtarını kontrol edin. Buralarda sorun yoksa kontak anahtarını değiştirin.
P/N Güvenlik Anahtarı ve Fren Pedalı Güvenlik Anahtarı
Marşa basarak bu anahtarların voltajını ölçün. Eğer bu parçalardan birinin arızalı olduğunu düşünüyorsanız değiştirin.
Pili Bitmiş Akıllı Anahtar (Eller Serbest Modu)
Aracınız akıllı anahtar sistemine sahipse pili bitmiş ve bu yüzden aracı çalıştırmıyor olabilir. Anahtarınızı, orta konsoldaki özel yuvaya yerleştirerek direksiyon kolonu ve ateşleme sistemi ile iletişim kurmasını sağlayın. Araç yine çalışmazsa acil durum çalıştırma prosedürü ile ilgili otomobil kullanım kılavuzuna bakın.
Motorun Kitlenmesi
Motor yatak sarmış veya başka bir arıza sebebi ile kitlenmiş olabilir. Bunu anlamak için krank kasnağından motoru çevirmeye çalışın. Eğer dönüyorsa kilitlenmemiştir.
Sızdıran Silindir Contası
Sızdıran silindir contası nedeniyle silindir bloğuna su dolmuş olabilir. Bujileri çıkartın ve soğutma sıvısı gelip gelmediğini kontrol edin.
Marş Basıyor Ama Araç Çalışmıyor İse;
Kontağa bastığınızda marş motoru dönüyor fakat araba çalışmıyorsa; yakıt bitmiş, bujiler arızalı ya da motor sıkıştırma yapmıyordur. Motor, uygun yakıt basıncına, doğru zamanlanmış bir kıvılcıma ve normal sıkıştırmaya ihtiyaç duyar.
İpucu: Motorun neden çalışmadığını bulmak için, hava giriş hortumunu gaz kelebeği gövdesinden çıkarın. Gaz kolunu itin ve motora az miktarda çalıştırma sıvısı püskürtün. Motoru çalıştırın. Yakıt olmasa dahi kısa sürelide olsa motor çalışacaktır. Eğer çalışmazsa bujiler arızalıdır.
Uygun yakıt basıncı, motorların çalıştırılması için kritik öneme sahiptir. Kontağı açtığınızda arka koltuğun altında yakıt pompası sesini birkaç saniyede olsa duymanız gerekir. Eğer ses gelmiyorsa yakıt pompası arızalı olabilir. Yakıt pompası arızalı ise motora yakıt gitmez. Kontağı çevirdiğinizde egzozda gaz kokusu varmı kontrol edin. Gaz kokusu var ise sorun bujilerden kaynaklanıyordur.
Yakıtla İlgili Çalışmama Nedenleri
Hırsızlık Önleme Sistemi
Bu sistem motorun çalışmasını önlemek için yakıt pompasını devre dışı bırakır. Hırsızlık alarmı ışığı yanıp sönüyorsa aracınız çalışmaz. Akıllı anahtarın pili bitmiş ise bu soruna yol açabilir.
Arızalı Yakıt Pompası
Marşa bastığınızda yakıt pompasının birkaç saniye sesi duyulur. Bu durum pompanın çalıştığını ve motora yakıt gönderdiğini bildirir. Ses arka koltuğun altından gelir. Eğer duymuyorsanız yakıt pompası arızalanmış olabilir.
Arızalı Yakıt Pompası Rölesi
Kontak açıkken yakıt pompasına güç aktarmak için PCM tarafından akım gönderilir. Röle arızalı ise pompa çalışmaz, değiştirilmesi gerekir.
Arızalı Yakıt Kesme Anahtarı
Bu parça, kaza sonrası yakıtı keserek motorun çalışmasını engeller. Şiddetli bir sarsıntı nedeni ile tetiklenmiş olabilir. Resetlemek için düğmesine basın.
Kablo Sorunları
Yakıt pompası sisteminin kablo devresinde kısa devre, kopukluk veya temassızlık olabilir.
Depoda Yakıt Yok
Göstergenin arızalı olabileceği ihtimalini düşünerek yakıt deposunu kontrol edin.
Kötü Yakıt Sorunları
Kötü yakıt, su veya çok fazla alkol yada mazot ile karıştırılmış yakıt türüdür. Daha önce böyle bir sorun yok ve en son yakıtı aldıktan sonra ortaya çıkmışsa kötü yakıttan şüphelenebilirsiniz.
Tıkalı Yakıt Filtresi
Yakıt filresini en son ne zaman değiştirdiniz? Filtre uzun zamandır değiştirilmediyse kir ve pas nedeni ile tıkanmış olabilir. Ayrıca yakıt deposunda paslanma meydana gelmişse temizletilmesi gerekir.
Tıkalı ya da Ezilmiş Yakıt Boruları
Aracın altındaki yakıt borularını ezilme ve bükülme olasılıklarına karşı kontrol edin.
Sızdıran Yakıt Basıncı Regülatörü
Enjektörlere gönderilen yakıt basıncını kontrol eder. Aracın çalışması ve uygun hava / yakıt karışımı için kritik önem taşır.
Enjektör Arızaları
Enjektörler motorun ihtiyacı olan yakıtı yanma odasına püskürtür. Arızalı enjektörler aracın çalışmasını engelleyebilir. Enjektör rölesinin arızalanması ise enjektörlerin çalışmasını engeller.
Hava Kaçakları
EGR valfinin açık kalması, yarılmış hava hortumu, PCV valfi, vb. parçalarda yaşanan problemler büyük bir hava kaçağı oluşturabilir. Bu durum motorun ideal hava/yakıt karışımını bozacak ve motorun çalışması zorlaşacaktır.
Ateşleme İle İlgili Nedenler
Arızalı Krank Mili Pozisyon Sensörü
Ateşleme bobinini tetiklemek için ateşleme modülüne veya PCM'ye sinyal gönderir. Arızalandığı taktirde araç hiçbir şekilde çalışmaz.
Arızalı Ateşleme Modülü
Ateşleme bobinini kontrol eder. Ateşleme modülünün bozulması ile ateşleme bobini doğru çalışamaz hale gelir ve yanma odasındaki ateşleme doğru zamanda yapılamaz.
Arızalı Ateşleme Bobini
Ateşleme bobini, bujileri ateşlemek için yüksek voltaj oluşturur. Her bir silindir için ayrı ayrı buji kafalarına takılmış olan ve 30 bin voltluk gerilim üreterek bujilerde kıvılcım oluşmasını sağlayan elektronik parçalardır. Her bujinin tepesinde kendi ateşleme bobini vardır. Arızalandığı taktirde motorun çalışmasını zorlaştırabilir. Hangi silindirin bobini arızalı ise o silindirin bujisi ateşleme yapamaz. Diğer silindirlerdeki ateşleme normal olarak çalışacaktır.
Barış
12-03-2020 | Tekirdağ3 gün öncesi çalışır durumda olan arabayı bakıma verdim. Çamurluk, kaporta, boya falan dış yüzey için. Bugün araba anahtarla çalışmıyor diye beni arıyorlar. Bende çalıştıramadım. Çalışır şekilde verdim durum bu sizce sorun ne olabilir?
İso
02-02-2020 | Boluİyi akşamlar Chevrolet Cruze 2011 model soğuk havalarda marş basıyor yalnız tek seferde çalışmıyor. İki üç kere marşa bastığımızda çalışıyor nedeni nedir acaba?
Esra
05-01-2020 | İstanbulAraç hava derece altına düştüğünde çalışmıyor, akü yeni, bujilere baktırıldı sorun yok. Vurdurarak çalışıyor ve pis duman atıyor. Yazın ve sıcak havada hiç sorunsuz çalışıyor, sorun ne olabilir?
Barış
12-12-2019 | BaküAbilere selam. Abi bende BMW 735 long arabayla sabah işe gittim. Akşam işten çıkınca arabamı çalıştırdım araba çalışmadı. Neden olabilir? Arabanın ekranında düşük güç azlığı yazıyor başka hiç birşey yok.
Ufuk
15-05-2019 | BursaYüzde yüz enjektör arızası aynısı başıma geldi.
Kahraman
27-05-2018 | İstanbulBenim arabam geç çalışıyor. Marş dinamosu yaptım yine aynı. Usta dediki yüzde 90 enjektördendir. Bujilerden yapar mı dedim baktı 3 tanesi sağlam 1 tanesi bozuk yok dedi bundan değil yardımcı olurmusunuz bekliyorum.