• 16-12-2019
  • 4 dak
  • 6193
  • 0

AdBlue Nedir? SCR Sistemi Ne İşe Yarar?

AdBlue nedir ve nasıl kullanılır? SCR (Selective Catalytic Reduction / Seçici Katalitik İndirgeme) sistemi ne işe yarar?

Hükümetler ve otomobil endüstrisi, araçlardaki emisyon değerlerini düşürmek, hava kalitesini ve insan sağlığını korumak için zorunlu çalışmalar yapmaktadır. 2016 yılında AB tarafından yürürlülüğe giren Euro 6 düzenlemeleri, özellikle dizel araç üreticilerini zararlı emisyonları azaltmak için yeni yollar bulmaya zorlamıştır. Özellikle azot oksit emisyonlarını minimize etmek için yeni yöntemler geliştirmeleri gerekiyordu. Bunun sonucu olarak dizel araçlarda AdBlue kullanımı ortaya çıkmıştır.

AdBlue Nasıl Çalışır?

AdBlue Nedir?

Son yıllarda yeni bir dizel araç aldıysanız AdBlue kelimesi ile sizde tanışmışsınızdır. AdBlue, dizel motorlar tarafından üretilen azot oksit emisyonlarını azaltmaya yardımcı olan, egzoz sistemine karışan üre ve saf su karışımından oluşan bir sıvıdır. Karışım %67,5 saf su ve %32,5 oranında temiz üreden oluşur. "Seçici Katalitik İndirgeme (SCR / Selective Catalytic Reduction)" olarak da bilinir.

Dizel araçların çoğunda kullanılan bu sıvı genellikle AdBlue olarak bilinir. Alman Otomobil Endüstrisi Birliği'nin (VDA) tescilli markasıdır.

 

AdBlue Nasıl Çalışır?

AdBlue ayrı bir depoya konulur. Araçların periyodik bakımları sırasında sıvı kontrol edilir ve eksikse tamamlanır. Hiçbir şekilde motora enjekte edilmez. Arabanın egzoz gazlarına küçük miktarlarda AdBlue püskürtmek için SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) teknolojisi kullanılır. Motordan egzoz sistemine gönderilen gazlar SCR katalizörün önündeki egzoz borusunda AdBlue ile kimyasal bir reaksiyona girer. Bu tepkime sonucunda zararlı olan Nitrik Oksitler (NOx) parçalanarak azot ve suya dönüştürülür ve buhar olarak atmosfere salınır.

Bu teknoloji 2006 yılından beri üretilen çoğu otobüslerde ve kamyonlarda kullanılmış, bu yüzden etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmıştır.

AdBlue Nedir? SCR Sistemi Nasıl Çalışır?

Aracımda AdBlue Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

SCR ve AdBlue gibi yeni teknolojiler genellikle lüks ve pahalı dizel araç modellerinde bulunur. Aldığınız sıfır araçta Adblue özelliği varsa satış elemanı size kısaca bundan bahseder. Bazı araçların yakıt dolum kapağının yanında AdBlue için mavi kapaklı bir dolum yeri bulunur. Bazı modellerde ise dolum yeri bagaj veya motor bölmesindedir. Araç el kitabınızı kontrol ederek dolum yerini bulabilirsiniz.

 

AdBlue'yu Ne Sıklıkta Doldurmak Gerekir?

Yıllık yaptığınız kilometre oranı düşükse AdBlue ile ilgili bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bütün rutin kontroller servis baıkımlarında yapılır. Ancak aracı çok fazla kullanıyorsanız AdBlue'nun azalması da o kadar hızlı olur.

AdBlue sıvı tankının kapasitesi aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterir. Örneğin, Volkswagen Tiguan SUV 12 litre, Passat araçlar ise 13 litrelik bir AdBlue tankına sahiptir.

Tüketilen oran ise sürüş tarzına bağlıdır. Araç ne kadar ekonomik tarzda kullanılırsa, AdBlue o kadar az harcanır. Tiguan ve Passat her 1000 km.'de ortalama 1,5 litre AdBlue tüketir. Tiguan, yaklaşık bir depo AdBlue'yu 5000-6500 km. arasında, Passat ise 6500-10000 km. arasında bitirebilir. Peugeot araçlarda ise 20.000 km.'de bir yani servis bakımları ile birlikte AdBlue'nun doldurulması gerekir.

 

AdBlue'nun Bittiğini Nasıl Anlarım?

Çoğu aracın gösterge panelinde tıpkı yakıt ve ön cam sıvısının bittiğini gösteren ikaz lambaları gibi uyarı ışığı bulunmaktadır. AdBlue seviyesi bittiğinde veya azaldığında bu uyarı lambası yanarak sürücüyü bilgilendirir. AdBlue sıvısı bittiği taktirde depo doldurulana kadar araç çalışmayı reddeder.

Genellikle rutin servis bakımlarının bir parçası olarak AdBlue doldurulur. Doldurma işlemini kendiniz de yapabilirsiniz. Bazı benzin istasyonlarında AdBlue doldurma pompaları bulunur. Bunun dışında harici olarak satın alabilir ve aracın bagajında yedek olarak taşıyabilirsiniz.

Aracınızın garantisi devam ediyorsa, otomobil üretici firmanın tavsiye ettiği AdBlue sıvısını kullanmanız gerekir. Aksi taktirde aracınız garanti kapsamı dışında kalabilir. Satın aldığınız AdBlue'nun ambalajında ISO 22241 yazmasına dikkat edin.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.