Araba Elektrik Sigortası Nedir? Arızaları ve Çeşitleri Hakkında Bilgiler
Araba elektrik sigortası nedir? Sigorta neden atar? Sigorta çeşitleri nelerdir? Oto elektrik sigortaları neden önemli? Sigortanın görevi nedir? Sigortanın attığı nasıl anlaşılır?
Sigorta Nedir?
Aracınızda, radyodan motor bilgisayarına kadar her şeye güç sağlayan birçok farklı devre vardır. Bu devrelerden biri aniden çalışmazsa, nedeni sigortanın atmasından kaynaklanabilir. Sigorta, elektrik kısa devrelerine ve aşırı akım durumunda aksiliklere yol açabilecek diğer sorunlara karşı bir kalkan görevi görür.
Elektrik sisteminin herhangi bir yerinde kısa devre veya başka bir sorun meydana geldiğinde sigorta atar. Bu, aracınızı daha fazla ekipman veya kablo hasarından korumak için sigortanın işini iyi yaptığı anlamına gelir. Atmış bir sigorta, hemen onarılması gereken bir elektrik veya kablo sorununuz olduğunu gösterir.
Sigorta Çeşitleri Nelerdir?
Farklı uygulamalar için kullanılan sigorta çeşitleri vardır. En eski sigorta çeşitlerinden biri olan cam sigortalar yaygın olarak 20 mm, 30 mm ve 32 mm olarak üretilir. 20 mm sigortalar 5 mm çapında, 30 ve 32 mm sigortalar ise 6,4 mm çapındadır (1/4 "). Cam sigortalar genellikle düşük akım uygulamalarında tercih edilir.
Ancak, modern araçlarda yaygın olarak bıçak tipi sigortalar kullanılır. Bu sigortalar, sigorta bloğuna takılan iki metal bıçaktan yapılmıştır. İki bıçağın üst kısmı, bıçaklar arasında uzanan küçük bir teli korumak için plastikle çevrilidir. O küçük tel, aracınızda elektrik sorunu olduğunda atan veya yanan kısımdır. Bazı sigorta telleri S şeklindedir, bazıları yay şeklindedir ve bazıları doğrudan bıçaktan bıçağa geçer. Bu sigortalar, amper değerine göre farklı renklere sahiptir. Atmış bir sigortayı yine aynı renkte olanla değiştirmeniz gerekir. Bıçakları gövdeye bağlamak için kullanılan malzemeler oldukça dayanıklıdır. Akım kapasitelerine dayanabildiği için genellikle bakır, alüminyum ve gümüş gibi metaller kullanılır.
Standart bıçaklı sigorta modelleri APR, ATC veya ATO, mini versiyonları ise APM veya ATM sigortaları olarak bilinir. Birçok otomobilde en yaygın olan model mini versiyondur. Yeni nesil gelişmiş araçlarda daha yaygın olarak kullanılan mikro bıçaklı sigortalar APS veya ATT sigortaları, maksi sigortalar ise APX sigortaları olarak bilinir. APX sigorta modelleri genellikle daha yüksek akım veya güç uygulamaları için tercih edilir.
Sigortalar Neden Önemli?
Otomotiv elektrik sigortaları düşündüğünüzden çok daha önemlidir. Sigortalar olmadan aşırı yüklenmiş elektrik akımları kabloların aşırı ısınmasına ve erimesine neden olabilir. Diğer elektrikli bileşenlerde hasar görebilir. Aşırı elektrik yüklü kablolar alev alabilir ve araçta bulunanlara zarar verecek yangınlara neden olabilir. Sigortalar, bu tip güçlü akımların kablolara ve bileşenlere zarar vermesini engeller.
Ancak, doğru kapasiteye sahip oldukları sürece aracınızı koruyabilirler. Bir sigortanın kapasitesi, kullanılacak bileşenin kablo boyutuna ve amperine göre değişir. Arabanıza elektrikli bileşenler eklerken veya değiştirirken amper değerini not etmek önemlidir. Aracınızın beklenmeyen kısa devrelere ve elektrik sorunlarına karşı güvende olması için cihazlarınızın ve otomotiv sigorta çeşitlerinizin uyumlu kapasitede olması gerekir.
Sigortanın Görevi Nedir?
Elektrik sisteminiz iyi durumdaysa, aracınızın parça ve aksesuarlarına güç sağlamak için sabit bir elektrik akımı gönderir. Ancak, kablolama komplikasyonları veya diğer elektrik sorunları, ani elektrik akımı yükselmelerine neden olarak aracınıza zarar verebilir. Sigortalarınız temel olarak önleyici bir önlem olarak atacak şekilde tasarlanmıştır.
Devreden geçen elektrik akımı sigortanızın değerinden büyükse, sorun çıkmadan akımı durdurur. Ancak sigortanın atma süresi değişebilir. Sigortanızda kullanılan malzemeye ve elektrik akımınızın ne kadar aşırı olduğuna bağlıdır. Sigortanız atarsa, aracınızı kontrol ettirmek en iyisidir. Atmış sigortanızı kolayca değiştirebilir ve arabanızı tekrar yola koyabilirsiniz. Bununla birlikte, altta yatan bir elektrik sorunu buna neden olmuş olabilir ve bu da tekrarlayan sigorta atmalarına veya daha fazla elektrik hasarına yol açabilir.
Sigortanın Attığı Nasıl Anlaşılır?
Atmış bir sigortanın ilk işareti, elektrikli bir cihazın aniden çalışmayı durdurmasıdır. Arızanın nedeni başka komplikasyonlardan kaynaklanıyor olabilir, bu nedenle arabanızda atmış bir sigorta olup olmadığını kontrol etmedikçe emin olamazsınız.
Bazı araçlarda iki adet sigorta kutusu bulunur. Far ve AC kablolarını korumak için kaputun altında ağır hizmet tipi bir sigorta kutusu vardır. Aksesuar kablolarını korumak için ise aracın içine daha küçük bir sigorta kutusu yerleştirilmiştir.
Diyagram, bloktaki tüm sigortaların yerini gösterir ve size her bir sigortanın hangi parçaları veya aksesuarları koruduğunu söyler. Bazı sigorta yerleri boş olabilir. Şemada belirtilen tüm sigortalar, sigorta bloğunda yer almalıdır. Sigortalar eksikse, nedenini öğrenmek için oto servis teknisyeninize danışın. Onarımlar ve diğer değişiklikler bu sigortaları gereksiz kılmış olabilir.
Sigorta kutusuna takılan büyük gri veya siyah kareler sigorta değil röledir. Bileşenleri, güç kaynağı ile elektrikli parça arasındaki voltaj düşüşlerinden korurlar. Bunlarda zamanla arızalanabilir ve tamirciniz tarafından değiştirilmeleri gerekir.
Atmış bir sigortayı görsel olarak belirlemek kolaydır. Bir sigortanın iç elemanı bozulursa attığını anlayabilirsiniz. Ancak, atan tek bir sigorta olmayabilir. Birden fazla sigortanın aynı anda atması yaygın bir durumdur, bu nedenle hasarın boyutunu belirlemek için kutudaki diğer sigortaları iyice kontrol ettiğinizden emin olun. Doğru yedek sigortayı alabilmeniz için atmış sigortanın kapasitesine de dikkat etmelisiniz.
Sigortanızın atıp atmadığını kontrol etmek için bir multimetre de kullanabilirsiniz. Sigortanızı değiştirmeniz gerekip gerekmediğinden emin olmak için iki kez kontrol etmeniz gerekir. Bazı durumlarda, sigorta çalışmadığı halde sağlam gibi görünebilir. Sigortayı test etmeden önce sigorta kutusundan mutlaka çıkarmanız gerekir.
Modern araçların çoğunun sigorta kutusunda, sigortaları yuvalarından çıkarmak için küçük plastik bir sigorta tutucu bulunur. Sigortaları parmaklarınızla veya pense ile çıkarmaya çalışmayın. Sigorta tutucu bu işi çok daha kolay bir hale getirir.
Sigorta Neden Atar?
Sigortanın atmasına genellikle, sistemin taşıyamayacağı kadar güçlü olan elektrik akımı neden olur. Aşırı akım ise şunlardan kaynaklanır:
Hatalı Kablolama
Elektriği ihtiyaç duyulan yere verimli bir şekilde ulaştırmak için kablo tesisatınızın iyi durumda olması gerekir. Bununla birlikte, kablolar zamanla aşınabilir veya arızalanabilir. Bazı araçlar, sigortaların atmasına neden olan uygunsuz veya kusurlu kablolarla da üretilmektedir. Aracınızın kablolarının hatalı olduğundan şüpheleniyorsanız, bir tamirciye kontrol ettirin.
Kusurlu Parçalar
Arızalı ön cam motorları, şalterler ve diğer elektrikli parçalar, atmış bir sigortanın en yaygın nedenleridir. Arızalı bileşenler, sigortanın atmasına sebep olacak ani elektrik akımı dalgalanmalarına veya kısa devrelere neden olabilir. Arızalı parçaların sigortalarınızın atmasına neden olduğunu düşünüyorsanız, aracınızı kontrol ettirmek için bir tamirciye götürün.
Sigorta Bozulur mu?
Otomotiv sigortalarının atmadan da arıza yapması mümkündür. Nem nedeniyle paslanabilirler, ancak bu çok nadiren olur. Arabanızdaki sigortaların durumu rutin olarak kontrol edilmelidir.
Elektrik sisteminiz, aracınızın normal şekilde çalışması için çok önemlidir. Aracınızı tehlikeli elektrik komplikasyonlarından korumak için sigortalarınızın düzgün çalıştığından emin olun. Atmış bir sigortayı değiştirmeniz gerekiyorsa, aynı sigortanın tekrar atmasına hazır olun. Çoğu zaman atan bir sigorta, aracınızın kablolarında veya elektrikli bileşenlerinde bir sorun olduğunu gösterir.