Oksijen Sensörü Nedir? Görevi Nedir?
Oksijen sensörü nedir? Oksijen sensörünün görevi nedir? Oksijen sensörü (Lambda sensörü) neden arıza yapar? Oksijen sensörü nasıl çalışır ve ne gibi faydalar sağlar?
"Lambda Sensörü" olarak da bilinir. Modern araçlarda genellikle iki tane oksijen sensörü bulunur. Biri egzoz manifoldu ile katalizör arasında, diğeri ise katalizörden sonradır. Daha yeni modern araçlarda ise sayıları dörde kadar çıkabilir.
Oksijen sensörünün görevi, araçtan tahliye edilen egzoz gazı içindeki oksijen miktarını ölçmek, aracın hava akış kontrolünü sağlamaktır. Hava-yakıt karışım oranını hesaplayarak zengin veya fakir karışım durumunu aracın beynine iletir. Araçta zengin karışım sözkonusu ise ECU'ya gönderilen sinyaller sayesinde enjektörlere gönderilen yakıt miktarı düşürülmekte, fakir karışım mevcut ise yakıt püskürtme oranı arttırılmaktadır. Bu sayede araç en ideal karışım oranını yakalayarak yüksek performans ve maksimum yakıt tasarrufu elde edilir.
Bir aracın iyi performans göstermesi hava-yakıt karışımına bağlıdır. Bu sebeple, oksijen sensörü de performansla yakından ilgilidir. Bazı araçlarda oksijen sensörü arıza lambası bulunmakta olup, sensör arızalandığında veya anormal bir durum algıladığında gösterge lambasını ya da motor arıza lambasını yakmaktadır. Arıza lambasının yanması demek oksijen sensörünün bozulduğu anlamına gelmez. Sensörün görevi aracın hava-yakıt karışımında anormal bir durum oluştuğunda sizi uyarmaktır. Aracınız zengin veya fakir karışıma düşmüşse gerekli sinyalleri beyne gönderir ve arıza lambanızı yakar. Yakıtı aldığınız istasyonu değiştirmeniz, LPG li aracınıza yeniden kalibrasyon yaptırmanız ışığın sönmesini sağlayabilir. Uyarıyı dikkate almayıp, uzun süre bu şekilde aracınızı kullanmanız daha farklı sorunlara yol açacağı için masrafı büyütür.
Aracın ideal yakıtını kullandığınız zaman kolay kolay bozulmayan bu parça, özellikle LPG dönüşümü yapılan araçların birçoğunda arıza yapmaktadır.
Oksijen sensörü basit ama pahalı bir parçadır. Parçayı değiştirmek yerine iptal ettirmeniz elektronik kontrol ünitesinin oksijen sensör sinyalini sıfır olarak algılamasına sebep olur. Fakir karışıma düştüğünü sanan beyin, enjeksiyonların açık kalma süresini arttıracak ve yakıt gönderimini fazlalaştıracaktır. Bu da araçtaki yakıt sarfiyatını arttıracak ve daha farklı sorunlara yol açacaktır.
Nedir Bu Sorunlar?
- Rölanti devrinde düzensizlikler yaşanabilir.
- Aracınızın performansında aşırı düşüş veya ani güç artışları yaşayabilirsiniz.
- Aracınızın motorunda aşırı titreme
- Aşırı yakıt sarfiyatı. %15-%30 arası yakıt tüketiminde artış oluşur.
- Egzozdan çıkan koyu renkte duman.
- Aşırı ısınan katalitik konvertörün arıza yapması.
Kemal Koçaş
31-12-2019 | AntalyaMerhabalar, benim W204 Mercedes 180 C serie station wagon aracım var. Aracımda motor arıza ışığı yandı ve direk servise gittim. Bilgisayara bağlandığında Lambda sensörünün hata verdiğini hatta iki sensöründe (sanayicilerin ön ve arka sensör dedikleri) değişeceğini söyledi ama isterseniz temizlenebilir dedi. Deneme anlamında. Olur dedim ve temizlendi 3 gün sonra tekrar motor arıza ışığı yandı. Araştırmalarıma göre devir saatinde anormallik, çekişte düşüş gibi durumlar ortaya çıkabileceği söyleniyor ve evet doğru ben yaşıyorum. Şimdi değiştirmeye karar verdim ve ısmarladık. 2 sensör toplam bin lira. Şimdi sizin yazınızda kışın soğuklarda motor soğuk iken çalışmayacağını ısınınca devreye gireceğini yazmışınız. Ama bende ısınınca da arıza ışığını yaktı. Sizce bilgsayarda da arıza verdiğinde bile değiştirmem de fayda var mı?