Marş Motoru Solenoidi Nedir? Marş Solenoidi Arıza Belirtileri Nelerdir?
Marş motoru solenoidi nedir? Marş solenoidi nasıl çalışır? Marş motoru solenoidi arıza belirtileri nelerdir? Marş motoru solenoidi arıza sebepleri nelerdir?
Çalışmayan bir araba sinir bozucu olabilir. Sorun, arızalı bir marş solenoidi olabilir mi? Marş solenoidini duymuş olsanız da, bu parçanın ne yaptığını bilmiyor olabilirsiniz. Marş solenoidi arıza belirtilerine geçmeden önce, bu parçanın ne yaptığını ne nasıl çalıştığını anlamaya çalışalım.
Marş Solenoidi Nedir? Nasıl Çalışır?
"Başlatma solenoidi" ve "marş şalteri" olarak da bilinen marş solenoidi, ilk işlevi yerine getiren ve marş motorunu çalıştıran elektromekanik bir bileşendir. Çoğu marş solenoidi, doğrudan marş motorunun üstüne monte edilir. Arabanızı çalıştırdığınızda, aküden gelen elektrik akımı marş devresinden (röle vb.) marş solenoidine geçer. Güç verildiğinde, solenoid içindeki bir dizi sargı (çekici ve tutucu sargılar) mıknatıslanır ve solenoid içindeki pistonu (plancır) harekete geçirir. Harekete geçen piston, ayırma çatalını zorlar ve pinyon dişli ile volan dişlisini birleştirir. Ayrıca, bir diski kontağa doğru iterek iki terminali birleştirir. Bu hareket, akımın solenoidden marşa geçmesine izin verir. Sonuç olarak, marş motoru tahrik tertibatı harekete geçecek ve marş motoru dönmeye başlayacaktır.
Gördüğünüz gibi, marş solenoidinin aracı çalıştırmada büyük bir rolü vardır ve arızalandığı taktirde motorun çalıştırılmasını engelleyebilir.
Marş Motoru Solenoidi Arıza Belirtileri Nelerdir?
Arızalı bir marş solenoidi çeşitli belirtiler gösterir. Bazıları basittir, bazıları ise algılamak için profesyonellik ve deneyim gerektirir. Çoğu zaman, kötü bir marş solenoidi aşağıdaki işaretlere neden olur.
Solenoidden Gelen Bir Dizi Hızlı veya Ardışık Tıklama
Bu durum, genellikle solenoide yeterli akımın ulaşmamasından kaynaklanır. Gevşek bağlantılar ve paslanmış terminallerde aynı soruna yol açabilir. Böyle bir durumda, solenoid yeterince güç üretemez ve marş motorunu çalıştıramaz.
Marş Basmıyor ve Araç Çalışmıyor
Marş solenoidi arızalandığında, doğal olarak marş motoru da çalışmaz. Bu da, kontak anahtarını çevirdiğinizde motorun marş etmeyeceği ve aracın çalışmayacağı anlamına gelir.
Marşa Basıldığında Tıklama Sesi Yok
Marşı çevirdiğinizde duyulan tıklama sesi, marş solenoidi ya da marş rölesinden gelmektedir. Eğer, hiçbir ses duymuyorsanız, arızalı bir marş solenoidi ile uğraşıyor olabilirsiniz.
Marş Motoru Dönüyor Fakat Volan Dönmüyor
Nadir olmakla birlikte, zayıf bir marş solenoidi, volanı devreye sokmadan marş motorunun dönmesine izin verebilir. Bu, yanmış kontakların bir belirtisidir. Kontakların zamanla yüksek akımlara ve ısıya maruz kalması, yüzeylerin erimesine ve kaynaşmasına neden olur. Müdahale edilmediği taktirde tüm marş sistemi zarar görebilir.
Motor Yavaş Kranklıyor
Bazı durumlarda tıklama sesi olmasına rağmen, marş motoru dönmeyebilir. Bu durum, korozyon, kir ve kalıntılar nedeniyle elektrik iletkenliğinin azalmasından kaynaklanır. Nadirende olsa, marş solenoidindeki yüksek direnç nedeni ile bağlantılar yanabilir. Böyle bir durumda, marş motorunda aşırı direnç olacak ve motorun yavaş krank yapmasına neden olacaktır.
Akünün bitmesi, marş devresindeki sorunlar ve motorun kilitlenmesi gibi arızalar da marş solenoidi ile aynı semptomları gösterebilir. Bu nedenle, marş solenoidini değiştirmeden önce kapsamlı bir teşhis yapmanız önerilir.
Marş Motoru Solenoidi Arıza Nedenleri
Marş solenoidi birçok nedenden dolayı arızalanabilir. En yaygın olanları şunlardır:
- - Hatalı kablolar, gevşek bağlantılar veya hatalı bağlanmış terminaller nedeniyle marş solenoidine yetersiz akım beslemesi veya kısa devre sorunları meydana gelebilir. Her ikisi de marş solenoidinin arızalanmasına yol açar.
- - Kontak anahtarı uzun süre "ACC" konumunda bırakılırsa, yüksek akımlar solenoidin arızalanmasına neden olabilir. Kontaklardaki lehim eriyebilir ve birbirine temas edebilir.
- - Marş motoru solenoidinin içine nem girmesi, elektrik bağlantılarının korozyona uğramasına sebep olabilir. Sonuç olarak, elektrik iletkenliği azalır ve solenoidin verimliliği düşer. Ara sıra marş basmama veya zor çalışma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
- - Civataların aşırı sıkılması, marş solenoidi içindeki ve dışındaki bazı parçaların kırılmasına ve bükülmesine neden olabilir.
Gevşek terminaller gibi bazı küçük arızalar, basit onarımlar yapılarak giderilebilir. Ancak, büyük hasarlar, özellikle solenoidin iç kısmı ile ilgili olanlar, solenoidin tamamen değiştirilmesini gerektirir.