Araba Camları Neden Buğulanır? Buğu Nasıl Önlenir?
Araba camları neden buğulanır? Araba camlarının buğulanması nasıl önlenir? Camlar buğu yaparsa ne yapmak gerekir?
Özellikle kış aylarında sürücüleri bir hayli zorlayan durumlardan olan araba camlarının buğulanması görüş mesafesini olumsuz etkilediği için oldukça önemli bir durumdur. Araba camlarının buğulanması sonucu ciddi kazaların olduğu gerçektir.
Peki, aracın camları neden buğulanır?
Bunun başlıca sebebi kış aylarında dış ortam ısısının araba içindeki ısıdan daha düşük olmasıdır. Buğulanmalar daha çok geceleri yaşanır. Çünkü sıcaklık farkı daha fazla olur. Böyle bir durum gece araç kullananlar için tehlikeli durumların ortaya çıkmasına sebep olur.
Camlar Buğulanırsa Ne Yapmak Gerekir?
• Araç camı buğulandığı zaman yapılması gereken en basit işlemlerden birisi araç çalışır durumdayken her iki tarafta ki camları açmaktır. Bu durum sayesinde ısı dengesinde bir eşitlik sağlanacak, nemli hava dışarıya çıkacaktır.
• Aracınızı çalıştırdıktan sonra buğulanmanın bir an önce gitmesini sağlamak için klimadan yardım almanız iyi sonuç verecektir.
• Klima veya kalorifer çalışırken iç hava sirkülasyon düğmesini açmayın. Bu düğmenin kapalı tutulması dışarıdan temiz hava sirkülasyonu sağlar. İçerdeki buğulu havanın da dışarı çıkmasına yardımcı olur.
• Araçta ki buğu giderildikten sonra araç içinin havalandırılması da önemlidir. Aracın içine devamlı olarak temiz hava girmesi sağlanmalı ve araç içi sıcaklığının oda sıcaklığı seviyesinde olmasına dikkat edilmelidir.
Camların Buğulanması Nasıl Önlenir?
• Araçta buğulanmaların önüne geçebilmek için cam temizliği büyük önem taşımaktadır. Pencerelerinizde doğal olarak biriken toz ve yağ, nemin yapışması için daha fazla yüzey alanı sağlar. Şöyle bir yöntem izleyebilirsiniz: Camlarda iz bırakmayacak bir bezi sabunladıktan sonra iyice sıkın. Yola çıkmadan önce bu bezle camları bir güzel silin. Aracınızın camlarında uzun süre buğulanma görmeyeceksiniz.
• Araçlarda buğulanmaları engelleyen diğer bir yöntem ise buğu önleyici sprey kullanmaktır. İyi sonuç almak açısından kullanma talimatına uymak son derece önemlidir. Sprey kullanırken; araç içi kuru olmalıdır. Araç camında buğu olmadığından emin olduğunuz zaman spreyi sıkın ve silin. Bu şekilde kullandığınızda spreyin etkisi 3 ya da 4 gün gidecektir.
• Yağmurlu bir havada aracınıza binerken şemsiyenizde biriken suyu iyice sallayın ve mümkünse şemsiyeyi bagaja koyun. Karlı havada yürüyüş yaptıysanız botlarınızdaki karı iyice temizleyin. Soğuk suyun araç içine girmesi camların buğulanmasını hızlandıracaktır.
• Camların buğulanmasını engellemenin bir başka yöntemi camlara traş köpüğü sürmektir. Yumuşak bir sünger ile traş köpüğünü sürüp, temiz bir bezle sildikten sonra buğu yapması engellenecektir. Bu yöntemi kim, nasıl keşfetmiş diye merak ediyorsanız, ilk keşfinin banyo aynalarında kullanıldığı yönündedir.
• Araca kalabalık bir grup halinde bindiğinizde, aracın içindeki ısı ve nem oranı hemen artacaktır. Bu durumda klimayı sonuna kadar açmak yerine kademeli olarak arttırın. Klimayı sonuna kadar açmak camların daha fazla buğulanmasına neden olur.
• Size garip gelse de, camlardaki buğulanmayı önlemenin en etkili yöntemlerinden birisi kedi kumudur. Büyük marketlerden veya pet shoplardan satın aldığınız kedi kumunu temiz bir çorabın içine doldurun ve ağzını sıkıca bağlayın. Diğer çorabı da üstüne geçirin ve onun da ağzını bağlayın. Ardından gösterge paneli üzerine bırakın. Camların buğulanmadığını göreceksiniz.
Yazın Araç Camları Neden Buğulanır?
Araç camları sadece kışın değil yaz aylarında da buğulanabilir. İç ve dış sıcaklık farklılıkları özellikle yazın akşam serinliğinde buğuya neden olabilir. Aracınızı yıkatmışsanız aracın içinde nem oluşur. Paspasların ıslak olması veya araç temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler camların buğulanmasına neden olur.